Białe jak śnieg.
Biały puch.
Kokosowe.
Szczęście.
Domowe wiórki kokosowe
wiórki kokosowe, domowe wiórki kokosowe, jak rozbić kokosa, jak zrobić wiórki kokosowe
kokos
Otworzyć jedną z trzech dziurek kokosa, która jest bardziej miękka niż pozostałe.
Przebić się do środka i wylać wodę kokosową.
Następnie uderzać młotkiem lub nożem w poprzek kokosa, ciągle w to samo miejsce, aż nie pęknie.
Wsunąć w szczelinę np. śrubokręt i rozerwać kokosa na pół, lub kilka mniejszych części.
Biały miąższ odciąć od skorupy nożem.
Zetrzeć na tarce o dowolnej wielkości oczkach.
Pozostawić do suszenia, albo w ciepłym miejscu np. piec kaflowy, albo użyć piekarnika.
Wtedy nagrzać piekarnik do 100 st. C, a wiórki rozłożyć na papierze do pieczenia i suszyć około 15 minut.
wiórki kokosowe, domowe wiórki kokosowe, jak rozbić kokosa, jak zrobić wiórki kokosowe

________________________
Dzięki Wam z 30 strony znalazłam się już na 5! Działajcie dalej 🙂

Biorę udział w konkursie na Blog Roku 2012. Możecie wysyłać smski na mnie, koszt to tylko 1,23zł i dochód zostanie przekazany na obozy integracyjno-rehabilitacyjne dla osób niepełnosprawnych.
Ślijcie smski na Duśkę :)))

12 Replies to “Wiórki kokosowe”

  1. Kamel Kamel says: 28 stycznia 2013 at 10:42

    Przerabiałem to kiedyś sam,lecz widzę że również masz ciekawe ''delikatne'' techniki:).Pozdrawiam.

  2. blog okularnicy says: 28 stycznia 2013 at 10:43

    o kurcze! no swoich wiórków to nigdy nie robiłam…

  3. Szybkie gotowanie says: 28 stycznia 2013 at 10:45

    jakiś czas temu też robiłam wiórki kokosowe, tylko poszłam na łatwiznę i miąższ starłam robotem na małych oczkach 😉

  4. Barbara Kaźmierczak says: 28 stycznia 2013 at 11:36

    Domowe wiórki kokosowe, na pewno najlepsze! Jeszcze nigdy nie robiłam, ale muszę kiedyś spróbować 🙂

  5. BERY says: 28 stycznia 2013 at 12:29

    fajny sposób choc jednak wole kupic, w tym przypadku len ze mnie;p

  6. Justyna Bąk says: 28 stycznia 2013 at 14:19

    tego jeszcze w domu nie robiłam, ładne zdjecia:)

  7. Kulinarna Ja says: 28 stycznia 2013 at 14:22

    Mój kokos właśnie będzie przeabiany na wiórki a potem mleczko kokosowe, a to co wycieka z orzecha to woda kokosowa 🙂

    1. Dusia says: 28 stycznia 2013 at 14:26

      racja, mój błąd 😀

  8. anahitka9 says: 28 stycznia 2013 at 16:24

    Strasznie lubie domowe wiorki kokosowe czasami tre je na grubszych oczkach(procesorem)a pozniej lekko tostuje na suchej patelni- sa wowczas bardziej aromatycznie i pieknie wygladaja posypane na potrawie albo deserze:) Poza mlekiem kokosowym mozna rowniez zrobic smietanke kokosowa:)

  9. MartynCia ^^ says: 28 stycznia 2013 at 19:17

    o! zaświeciły mi się kokosy w sklepie ostatnio 🙂 muszę kupić! i zrobić swoje wiórki!

  10. Anna Rogalska-Bućko says: 28 stycznia 2013 at 19:28

    no właśnie chyba zrobię, bo potrzebuję niesiarkowanych na mleczko a tu lipa.
    a dużo ci wyszło tych wiórków?

    1. Dusia says: 28 stycznia 2013 at 19:46

      nie ważyłam, ale mały słoiczek – tacka na zdjęciu ma średnicę 20 cm

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.