Moje własne pierogi.
Moimi rękoma zagniatane.
Co tam, że koślawe.
Ale się udało.
Dzięki Gosiu ze przepis:*
Pierogi z mięsem
ciasto:
3 szklanki mąki
łyżeczka soli
wrzątek
2 łyżki oleju
Mąkę mieszasz z solą.
Lejesz trochę wrzątku do mąki i zagniatasz nożem, dolewasz i dalej zagniatasz, aż wchłonie większość mąki. U mnie była to ok. 1 szklanka.
Dodajesz olej i dalej zagniatasz ręką.
Ciasto ma być elastyczne i nie kleić się do rąk.
Następnie blat posypujesz mąką i wałkujesz ciasto, wycinasz kółka szklanką.
farsz:
500g mięsa mielonego z indyka
sól, pieprz
2 duże cebule
Cebulę pokroić i usmażyć na patelni.
Na oddzielnej smażyć mięso z przyprawami.
Połączyć, rozdrobnić – lub zmielić maszynką do mięsa.
Na każde kółeczko pierogowe nakładać łyżeczką mięsko.
Zagniatać.
Brzegi ugnieść widelcem.
Wrzucić do wrzącej osolonej wody, zamieszać i gotować 4min.
Polać masełkiem.
No mnie nie trzeba namawiać na pierogi:) jak na pierwszy raz to wyglądają jak byś już robiła nie raz .Super:)
Świetne. Muszę kiedyś zrobić takie z mięsem, bo jeszcze nie próbowałam takiego domowego farszu 🙂
ależ one przecież cudne są! też byłabym dumna 🙂
uwielbiam pierogi!
każde!
oprócz ruskich.
a ostatnie jadłam na Boże Narodzenie.
Wyglądają pysznie!
😉
Czyli jednym słowem pierwsze koty za płoty 😉
Gratuluję, wyszły Ci bardzo ładne pierożki.
Wyglądają wspaniale, sama mam ochotę na kilka !:)
Pozdrawiam 🙂
Wcale nie są koślawe! Śliczne pierogi!:)
uwielbiam, że każdy inaczej lepi pierogi i nigdy nie ma identycznych 😉
To ogromna satysfakcja zjeść własnoręcznie ulepione pierogi, a wyszły Ci pięknie 🙂
Kocham pierogi! Koślawe – niekoślawe – pyszne muszą być 🙂 Próbowałaś wrzucić surowe na gorący olej? Do mięsnych wielce to pasuje, przystawka świetna na zimno też 🙂
No, to są Twoje pierwsze pierogi? Nie wyglądają 🙂 Na pewno były przepyszne.
Koślawość nie ma nic do rzeczy. Jest wręcz pożądana, jeśli to pierogi domowe. Wyglądają pysznie 🙂
oj tam koślawe, jak dla mnie idealne.. 🙂
Mnie nigdy pierogi nie wychodzą, ale może spróbuję z tego przepisu…
smakowicie wygladaja mniam 🙂 … nie wiem czy widziałaś skorzystałam z Twojego przepisu na Tartę 🙂
Ileż ja dałabym za jednego takiego pierożka 🙂
Oj, ale ładne i smakowite te Twoje pierogi! To błyszczące masełko nadaje im jakby glazurę:)
ma się ochotę sięgnąć po taką porcyjkę!
Pozdrowienia, bądź dumna z takiego debiutu:)
Jak na debiut, to wyglądają wspaniale. Nic nie cieszy tak jak satysfakcja w pracy z własnych rąk 🙂
gratuluję! pierwsze własnoręcznie stworzone pierogi to dla mnie ważny obrzęd przejścia 🙂 brawo 🙂
I to z mięcheeeem! Sto lat nie jadłam a nigdy nie lepiłam z takim farszem. Ach, zazdroszczę takich pyszności, akurat dzisiaj bym sobie takie pierożki zjadła ze smakiem 🙂
Że koślawe? Nie widzę!:-) Widzę za to przecudne pierożki, które tak mnie kuszą tą późną porą, że chyba umre z głodu w marzeniach o nich!:-) Cudowne-z mięskiem moje ulubione:)
Cieplutkie, błyskawicznie prześlizgające się przez gardziel żarłoka, sycące , doskonałe…..najlepsze pierwsze pierogi 🙂
Mniam 🙂 Pamiętam swój pierwszy bój z pierogami. dumna byłam jak nie wiem! tym bardziej, że dzieło było na wigilię dla rodziny i wszyscy się zajadali!
Gratulacje, umiejętność klejenia pierogów się chwali :). Myślałam w pierwszej chwili, że to ciasto na pierogi zagniotłaś z jakiejś nietypowej mąki, a to po prostu kwestia kolorystyki zdjęcia :).
Nie ma to jak domowe pierogi 🙂
Nie ma to jak domowe pierogi 🙂