W Trójmieście znowu zrobiło się chłodniej, dlatego przypomniałam sobie o deserze, który zrobiłam na początku stycznia i kompletnie zapomniałam napisać przepis na blogu. Śniegowa chmurka z lekkiej kremówki i niebieska galaretka – taki deser chłodny dla Was. 
Zimowy deser 

250 g twarogu sernikowego
250 ml kremówki 36%
2 łyżeczki żelatyny
1/3 szklanki wody
3 łyżki cukru pudru
niebieska galaretka
perełki cukrowe do ozdoby
Żelatynę zalać wodą i zostawić do napęcznienia.
Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, a następnie po łyżce dodawać twaróg sernikowy i wolno zmiksować do wymieszania się masy.
Napęczniałą żelatynę podgrzać chwilę w mikrofalówce do rozpuszczenia i gorącą wlać do masy, szybko rozmieszać.
Rozłożyć masę do pucharków, zostawić trochę w misce masy na potem – ozdobimy wierzch deseru.
Galaretkę rozpuścić w odrobinę mniejszej ilości wody (jeśli jest 500 ml to 400 ml wlać), zostawić do ostudzenia i tężejącą wlać do pucharków.
Włożyć do lodówki, a kiedy całość stężeje masę kremówkową przełożyć do szprycy z końcówką (gwiazdka) i wycisnąć na wierzch galaretki.
Posypać ozdobami cukrowymi.
Print Friendly and PDF

7 Replies to “Zimowy deser”

  1. Paulina Miękoś says: 25 lutego 2016 at 18:34

    Wygląda smakowicie! Jutro wypróbuję 🙂

    1. Dusia says: 27 lutego 2016 at 14:50

      i jak smakowało? 🙂

    2. Paulina Miękoś says: 28 lutego 2016 at 10:07

      No jasne – przepyszne 🙂 Pochłaniam takie słodkości z prędkością światła, ale przyznam, że pominęłam gwiazdkową dekorację 😛 🙂

    3. Dusia says: 28 lutego 2016 at 10:40

      a fotka do galerii czytelników to gdzie? 🙂
      a gwiazdki to lepiej wyglądają niż smakują 🙂 cieszę się, że smakowało

    4. Paulina Miękoś says: 29 lutego 2016 at 10:37

      O kurczę! Przepraszam, nie pomyślałam, następnym razem będzie fota na 100 %!

  2. gin says: 27 lutego 2016 at 14:17

    Od razu przyszło mi na myśl "Frozen" 😉

    1. Dusia says: 27 lutego 2016 at 14:50

      faktycznie dla dzieci idealny 🙂

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.