Przygotowałam dla Was przepis na zrazy wołowe z pieczarkami. Taka mała odmiana od klasycznego przepisu, a zachwyci na pewno Wasze rodziny.

Zrazy wołowe z pieczarkami

składniki na zrazy:

  • 1,5-2 kg wołowiny najlepiej tzw. zrazówki (u mnie 8 plastrów)
  • sól, pieprz grubo mielony
  • musztarda (polecam musztardę czosnkową, super się sprawdza)
  • 2 białe cebule (jedna do zrazów, druga do bulionu)
  • kawałek słoniny wędzonej
  • kilka małych ogórków kiszonych
  • około 250 g pieczarek – kilka do mięsa, reszta do wywaru
  • mąka do oprószenia mięsa
  • olej do smażenia
  • 3 liski laurowe, kilka kulek ziela angielskiego, łyżeczka pieprzu w ziarnach do wywaru
  • sól do wywaru
  • sznurek, nitka, wykałaczki do spięcia mięsa

Jak zrobić zrazy wołowe?

Plastry wołowiny rozbić tłuczkiem na cienko. Z obu stron posypać solą i pieprzem. Z jednej strony posmarować mięso łyżeczką musztardy. Pokroić słoninę na paseczki o grubości około 0,5-1 cm i długości takiej jak szerokość kotleta. Ogórki kiszone również pokroić na słupki, kilka pieczarek w plasterki, a cebulę na piórka. Na każdym plastrze wołowiny położyć cebulę, słoninę, plasterki pieczarek i ogórka, a następnie mięso zawinąć w roladę. Moja mama składa mięso podobnie jak krokiety, ja robię po prostu rulon. Następnie należy owinąć mięso sznurkiem (wersja łatwiejsza) lub spiąć wykałaczkami (wersja trudniejsza).

Każdego zraza obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej i na taki rozgrzany kłaść mięso i mocno obsmażyć z każdej strony. To kluczowy moment, aby powstał nam potem ciemny sos. Przysmażone zrazy wkładać do dużego garnka. Po usmażeniu wszystkich zlać wszystko z patelni do garnka. Następnie jeszcze na nowym oleju usmażyć posiekaną cebule oraz pozostałe pieczarki w plasterkach i również dodać do garnka.

Wlać wodę do garnka, tylko tyle, aby przykryła mięso – u mnie to było około 2 litrów wody. Dodać jeszcze przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Zagotować całość i na małej mocy palnika gotować jeszcze przez 2 godziny (jeśli zrazy są większe to dłużej) do miękkości mięsa. W międzyczasie dobrze jest spróbować wywar i dosolić jeśli trzeba do smaku.

2 Replies to “Zrazy wołowe z pieczarkami”

  1. Paulina says: 19 grudnia 2022 at 17:49

    O, Dusia, wrocilas z przepisami! Super 🥰

    1. Dusia says: 28 grudnia 2022 at 16:19

      Ale miło że ktoś czeka! Byłoby więcej ale jestem w szpitalu:(

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.