Zasypało.
Sypie dalej.
Śnieżny puch.
Nad morzem.
Żytni chleb na proszku
żytni chleb, żytni chleb na proszku, chleb pszenno-żytni, przepis na prosty chleb, szybki chleb
300 gram mąki żytniej
300 gram mąki pszennej
250 ml maślanki
60 gram masła
jajko
łyżka cukru
łyżeczka soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Mąki z cukrem, solą, proszkiem i sodą wymieszać w misce.
Maślankę wymieszać z roztopionym i ostudzonym masłem, następnie dodać do miski.
Do miski wrzucić rozmieszane jajko i zagnieść ciasto.
Podzielić je na 2 części.
Uformować dwie kule, rozpłaszczyć je, posypać mąką i wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 st.C na 30 minut.
żytni chleb, żytni chleb na proszku, chleb pszenno-żytni, przepis na prosty chleb, szybki chleb

9 Replies to “Żytni chleb na proszku”

  1. magda says: 19 marca 2013 at 11:48

    wypróbuje ten przepis 🙂 szukałam wszedzie łatwego przepisu na chleb, ale ciagle musiał rosnąć.. ciągle musiał być rozczyn. a tu chwila moment i juz 🙂 pozwole sobie wypróbować Twoj przepis 🙂 pozdr

  2. robaszekk says: 19 marca 2013 at 13:09

    Oj muszę niedługo upiec jakiś chlebek, dawno domowego żadnego nie miałam.

  3. Kempek says: 19 marca 2013 at 18:54

    Ciekawy przepis:) Akurat mam resztę mąki żytniej, a zakwasu już nie i nie wiedziałam co z nią zrobić 🙂
    Podkradam 🙂

  4. Anonimowy says: 20 marca 2013 at 14:05

    właśnie zrobiłam i wyszły świetne!

    1. Dusia says: 20 marca 2013 at 14:08

      cieszę się ogromnie, może zdjęcie wstawisz na fanpage 🙂

  5. judik says: 20 marca 2013 at 22:37

    Nie ma to jak domowe pieczywo:-)

  6. Agnieszka Palmowska says: 4 listopada 2013 at 09:18

    Bardzo fajny i banalny przepis 🙂 Chleb pyszny choć jako mój pierwszy wypiek tej kategorii wypadł nieco kruchy i "suchy". Ale może kwestia tego, że użyłam mąki żytniej Melvit razowej do wypieku chleba (http://www.bdsklep.pl/melvit-1kg-maka-zytnia-razowa-do-wypieku-chleba,id-4192) zamiast jakiejś zwykłej żytniej?
    Tak czy siak domowy chleb smakuje lepiej niż sklepowa masówka 🙂

    1. Dusia says: 4 listopada 2013 at 17:22

      On taki jest kruchutki niestety 🙂 Cieszę się że zrobiłaś, następnym razem wyślij fotkę do albumu czytelników.

  7. Anonimowy says: 13 czerwca 2014 at 08:58

    bardzo fajny przepis, prosty i szybki. chleb o niebo lepszy od sklepowego 🙂
    ps. piszemy gramów, nie gram, to tak dla porządku

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.