Zasypało.
Sypie dalej.
Śnieżny puch.
Nad morzem.
Żytni chleb na proszku
300 gram mąki żytniej
300 gram mąki pszennej
250 ml maślanki
60 gram masła
jajko
łyżka cukru
łyżeczka soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Mąki z cukrem, solą, proszkiem i sodą wymieszać w misce.
Maślankę wymieszać z roztopionym i ostudzonym masłem, następnie dodać do miski.
Do miski wrzucić rozmieszane jajko i zagnieść ciasto.
Podzielić je na 2 części.
Uformować dwie kule, rozpłaszczyć je, posypać mąką i wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 st.C na 30 minut.
wypróbuje ten przepis 🙂 szukałam wszedzie łatwego przepisu na chleb, ale ciagle musiał rosnąć.. ciągle musiał być rozczyn. a tu chwila moment i juz 🙂 pozwole sobie wypróbować Twoj przepis 🙂 pozdr
Oj muszę niedługo upiec jakiś chlebek, dawno domowego żadnego nie miałam.
Ciekawy przepis:) Akurat mam resztę mąki żytniej, a zakwasu już nie i nie wiedziałam co z nią zrobić 🙂
Podkradam 🙂
właśnie zrobiłam i wyszły świetne!
cieszę się ogromnie, może zdjęcie wstawisz na fanpage 🙂
Nie ma to jak domowe pieczywo:-)
Bardzo fajny i banalny przepis 🙂 Chleb pyszny choć jako mój pierwszy wypiek tej kategorii wypadł nieco kruchy i "suchy". Ale może kwestia tego, że użyłam mąki żytniej Melvit razowej do wypieku chleba (http://www.bdsklep.pl/melvit-1kg-maka-zytnia-razowa-do-wypieku-chleba,id-4192) zamiast jakiejś zwykłej żytniej?
Tak czy siak domowy chleb smakuje lepiej niż sklepowa masówka 🙂
On taki jest kruchutki niestety 🙂 Cieszę się że zrobiłaś, następnym razem wyślij fotkę do albumu czytelników.
bardzo fajny przepis, prosty i szybki. chleb o niebo lepszy od sklepowego 🙂
ps. piszemy gramów, nie gram, to tak dla porządku