Sezon szparagowy w pełni, dlatego przychodzę do Was jak zawsze z prostym przepisem. Makaron ze szparagami sprawdzi się nawet na drugi dzień, odgrzewany w domu czy w pracy. Wystarczy Wam tylko kilka składników, około 15 minut i danie gotowe.
Wszystkie przepisy ze szparagami zebrane są tu.
Prosty przepis na makaron ze szparagami i fetą
- makaron
- paczka zielonych szparagów
- olej do smażenia
- mała cebula
- 3 ząbki czosnku
- 500 ml śmietanki 18% do zup
- kilka plastrów fety
- sól, pieprz, oregano
- świeży koperek
Jak zrobić makaron ze szparagami?
W dużym garnku rozpocząć przygotowanie makaronu wg instrukcji na opakowaniu. Na patelnię wlać olej. W między czasie posiekać cebulę, a czosnek pokroić w plasterki. Wrzucić cebulę na rozgrzany olej, smażyć aż się zeszkli, a na koniec wrzucić czosnek i chwilę razem przesmażyć. Całość zalać śmietanką, doprawić do smaku przyprawami. Sos można odstawić na chwilę na bok. Szparagom odłamać stwardniałe łodygi. Odciąć główki, a pozostałe łodyżki pokroić na 1-2 cm kawałki. 3 minuty przed końcem gotowania się makaronu wrzucić szparagi (łodyżki i główki) do makaronu. Następnie odlać pół szklanki wody po makaronie, a resztę wylać/odcedzić i przelać makaron ze szparagami krótko zimną wodą. Nasz sos postawić na palnik z powrotem, dodać do niego wodę po makaronie, sporą ilość fety, makaron ze szparagami, wymieszać chwilę razem. Podawać makaron ze szparagami ze świeżym koperkiem.
Pysznie wygląda ten przepis. Koniecznie muszę go wypróbować.
proste, ale jakże smakowite danie 🙂
Sezon na szparagi już prawie przed nami, więc na pewno spróbujemy Twojego przepisu na makaron ze szparagami 🙂 Super pomysł na połączenie smaków!
wygląda genialnie 😀
mogłabym jeść codziennie
moje ulubione
bardzo lubię takie połączenie
Wygląda smakowicie 🙂 na pewno wyproboje pomysł 🙂
pycha