Sezon szparagowy w pełni, dlatego przychodzę do Was jak zawsze z prostym przepisem. Makaron ze szparagami sprawdzi się nawet na drugi dzień, odgrzewany w domu czy w pracy. Wystarczy Wam tylko kilka składników, około 15 minut i danie gotowe.
Wszystkie przepisy ze szparagami zebrane są tu.

Prosty przepis na makaron ze szparagami i fetą

  • makaron
  • paczka zielonych szparagów
  • olej do smażenia
  • mała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 500 ml śmietanki 18% do zup
  • kilka plastrów fety
  • sól, pieprz, oregano
  • świeży koperek

Jak zrobić makaron ze szparagami?

W dużym garnku rozpocząć przygotowanie makaronu wg instrukcji na opakowaniu. Na patelnię wlać olej. W między czasie posiekać cebulę, a czosnek pokroić w plasterki. Wrzucić cebulę na rozgrzany olej, smażyć aż się zeszkli, a na koniec wrzucić czosnek i chwilę razem przesmażyć. Całość zalać śmietanką, doprawić do smaku przyprawami. Sos można odstawić na chwilę na bok. Szparagom odłamać stwardniałe łodygi. Odciąć główki, a pozostałe łodyżki pokroić na 1-2 cm kawałki. 3 minuty przed końcem gotowania się makaronu wrzucić szparagi (łodyżki i główki) do makaronu. Następnie  odlać pół szklanki wody po makaronie, a resztę wylać/odcedzić i przelać  makaron ze szparagami krótko zimną wodą. Nasz sos postawić na palnik z powrotem, dodać do niego wodę po makaronie, sporą ilość fety, makaron ze szparagami, wymieszać chwilę razem. Podawać makaron ze szparagami ze świeżym koperkiem.

9 Replies to “Prosty przepis na makaron ze szparagami”

  1. Aleksandra says: 14 maja 2018 at 06:42

    Pysznie wygląda ten przepis. Koniecznie muszę go wypróbować.

  2. Trener biznesu says: 14 maja 2018 at 11:45

    proste, ale jakże smakowite danie 🙂

  3. Domowa Spiżarnia says: 14 maja 2018 at 14:07

    Sezon na szparagi już prawie przed nami, więc na pewno spróbujemy Twojego przepisu na makaron ze szparagami 🙂 Super pomysł na połączenie smaków!

  4. Jaśmina says: 14 maja 2018 at 15:19

    wygląda genialnie 😀

  5. Kornelia says: 14 maja 2018 at 20:42

    mogłabym jeść codziennie

  6. honorata says: 15 maja 2018 at 13:06

    moje ulubione

  7. Judyta says: 17 maja 2018 at 10:55

    bardzo lubię takie połączenie

  8. Ewa Janczuk says: 17 maja 2018 at 12:26

    Wygląda smakowicie 🙂 na pewno wyproboje pomysł 🙂

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.