Dzisiaj wybiły 6-te URODZINY BLOGA! Czas leci niesamowicie szybko, to już tyle lat jesteście ze mną, dziękuję Wam bardzo za to, że motywujecie, komentujecie i bierzecie udział w konkursach :). 
Mam nadzieję, że jesteście ze mną na fanpagu [klik] oraz śledzicie mnie na instagramie [klik]
Czas na krótkie podsumowanie tych 6 lat na blogu:
– 1721 wpisów! 
– ponad 1500 przepisów
– ponad 100 recenzji restauracji
– pierwszy wpis na blogu: pierniczki
– najpopularniejszy przepis na blogu: czekoladowe ciasto z mikrofalówki
– najwięcej czytelników z Polski, Wielkiej Brytanii, Niemiec i USA
– 5000 lubię to na fanpagu – dziękuję Wam za ten prezent urodzinowy!.
Chciałabym przekazać ogromne podziękowania dla moich Rodziców, w szczególności dla Mamy, która wspiera mnie na każdym kroku, czasem robi za korektora tekstu i obdarowuje mnie gadżetami oraz porcelaną do zdjęć :). Tacie, który zaszczepił we mnie pasję do fotografii. Pawłowi za to, że toleruje „dziwactwa” blogerki kulinarnej, jest otwarty na nowości kulinarne oraz za to, że stał się ogromną pomocą przy cyklu recenzji restauracji. Wszystkim bliskim i znajomym za to, że wspierają i doceniają, ale także dzielą się rodzinnymi przepisami.
Babeczki choinki
, muffinki choinki, babeczki na boże narodzenie,

babeczki:
250 g mąki tortowej
3/4 szklanki cukru
3 łyżki kakao
łyżeczka proszku do pieczenia
duża szczypta cynamonu
szklanka gazowanej wody
2 jajka
pół szklanki oleju
krem:
200 ml śmietanki 30%
250 g mascarpone
2 łyżki cukru pudru
zielony barwnik w proszku lub płynie
kolorowe posypki, czekoladowe gwiazki
Przygotowanie babeczek rozpocząć od wymieszania składników suchych w jednej misce, a mokrych w drugiej.
Zawartość obu misek połączyć ze sobą i ręcznie łyżką wymieszać, niezbyt dokładnie. 
Przekładać ciasto do formy na muffinki wyłożonej papilotkami do 3/4 wysokości.
Piec przez 20 minut w temp. 200 st.C.
Zostawić do ostudzenia i przygotować krem.
Ubić z cukrem pudrem kremówkę na sztywno, dodać mascarpone i wymieszać.
Dolać lub dosypać odrobinę barwnika (dodałam żółty i niebieski w proszku), zmiksować.
Krem przełożyć do szprycy z ostrą końcówką 1M (ostrą gwiazdką) i wyciskać „choinki” na powierzchni muffinek.
Ozdobić posypkami i czekoladowymi gwiazdkami. 

Print Friendly and PDF

3 Replies to “Babeczki choinki”

  1. Marta says: 20 grudnia 2016 at 10:57

    kocham babeczki, a te są takie piękne 🙂

  2. Anonimowy says: 20 grudnia 2016 at 17:15

    Kolejnych rocznic Dusiu i dziel się nadal z nami swoimi przepisami,pozdrawiam serdecznie
    Basia

  3. gin says: 21 stycznia 2017 at 18:25

    Gratulacje! Kolejnych cudownych lat 🙂
    A babeczki są niesamowicie urocze 🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.