W tym roku udało mi się przygotować dla Was prosty przepis na babkę czekoladową na oleju. Sprawdzi się oczywiście nie tylko na Wielkanoc.

Babka czekoladowa na oleju

  • 2 szklanki mąki
  • pół szklanki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • szklanka cukru
  • 3 jajka
  • szklanka oleju
  • 3/4 szklanki mleka
  • + masło i bułka tarta do wysmarowania foremki

polewa kakaowa:

  • 100 g masła
  • 50 g kakao
  • 120 g cukru pudru
  • 4 łyżki mleka

czekoladowe jajeczka do ozdoby

Jak zrobić wielkanocną babkę czekoladową?

Wszystkie składniki na ciasto wymieszać ze sobą: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, sól, jajka, olej i mleko. Zmiksować do uzyskania gładkiej masy. Foremkę keksówkę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Przelać do niej ciasto. Piec w temp. 170 st. przez 45 minut do tzw. suchego patyczka.

Po wystudzeniu przygotować polewę. Masło roztopić w rondlu, dodać do niego kakao, cukier puder przesiany i mleko, wymieszać rózgą. Nie gotować. Odstawić na kilka minut i polać nią ciasto, które od razu ozdobić np. czekoladowymi jajkami.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.