W tym roku udało mi się przygotować dla Was prosty przepis na babkę czekoladową na oleju. Sprawdzi się oczywiście nie tylko na Wielkanoc.

Babka czekoladowa na oleju

- 2 szklanki mąki
- pół szklanki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- łyżeczka cukru waniliowego
- szklanka cukru
- 3 jajka
- szklanka oleju
- 3/4 szklanki mleka
- + masło i bułka tarta do wysmarowania foremki
polewa kakaowa:
- 100 g masła
- 50 g kakao
- 120 g cukru pudru
- 4 łyżki mleka
czekoladowe jajeczka do ozdoby
Jak zrobić wielkanocną babkę czekoladową?
Wszystkie składniki na ciasto wymieszać ze sobą: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, sól, jajka, olej i mleko. Zmiksować do uzyskania gładkiej masy. Foremkę keksówkę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Przelać do niej ciasto. Piec w temp. 170 st. przez 45 minut do tzw. suchego patyczka.
Po wystudzeniu przygotować polewę. Masło roztopić w rondlu, dodać do niego kakao, cukier puder przesiany i mleko, wymieszać rózgą. Nie gotować. Odstawić na kilka minut i polać nią ciasto, które od razu ozdobić np. czekoladowymi jajkami.

