Akurat w popularnym markecie trwa Tydzień Grecki, więc wybierzcie się na zakupy po ciasto filo i fetę, kolację będziecie mieć z głowy. W swoim przepisie wykorzystałam jeszcze produkty, które lubię z ulubionych firm. Oliwa Monini jest z Hurtowni Oliwy, a miód bio z ekologicznej pasieki Pucer.

Przypomnę, że na blogu znajdziecie trochę greckich przepisów, które przywieźliśmy prosto z greckich wysp – przejrzysz je tu. Jest grecki gyros, chlebki pita, tzatziki, ciasto pomarańczowe czy placuszki. Teraz dołączy do nich feta w cieście filo.

Feta pieczona w cieście filo

Jak zrobić fetę w cieście filo?

Rozłożyć jeden arkusz ciasta filo na papierze do pieczenia i polać go oliwą. Rozsmaruj pędzelkiem. Nałóż na ten arkusz kolejny i powtórz polewanie oliwa i rozsmarowanie. Następnie połóż kostkę fety i zawiń ciastem, aby z każdej strony była nim przykryta – na moim instagramie pokazuję jak to robię. Powtórz wszystko aby mieć 2 porcje dania na większy głód, lub 4 na mniejszy.

Piec na termoobiegu przez 10-15 minut w temp.180 st.C do momentu aż ciasto z wierzchu będzie chrupkie i złoto-brązowe. Po wyjęciu przełóż na talerz, polej obficie miodem i posyp sezamem.

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.