Akurat w popularnym markecie trwa Tydzień Grecki, więc wybierzcie się na zakupy po ciasto filo i fetę, kolację będziecie mieć z głowy. W swoim przepisie wykorzystałam jeszcze produkty, które lubię z ulubionych firm. Oliwa Monini jest z Hurtowni Oliwy, a miód bio z ekologicznej pasieki Pucer.
Przypomnę, że na blogu znajdziecie trochę greckich przepisów, które przywieźliśmy prosto z greckich wysp – przejrzysz je tu. Jest grecki gyros, chlebki pita, tzatziki, ciasto pomarańczowe czy placuszki. Teraz dołączy do nich feta w cieście filo.
Feta pieczona w cieście filo
- opakowanie ciasta filo
- 2 kostki fety
- kilka łyżek oliwy (u mnie Monini Gran Fruttato)
- 2-3 łyżki lejącego się miodu (u mnie akacjowy)
- prażony sezam do posypania
Jak zrobić fetę w cieście filo?
Rozłożyć jeden arkusz ciasta filo na papierze do pieczenia i polać go oliwą. Rozsmaruj pędzelkiem. Nałóż na ten arkusz kolejny i powtórz polewanie oliwa i rozsmarowanie. Następnie połóż kostkę fety i zawiń ciastem, aby z każdej strony była nim przykryta – na moim instagramie pokazuję jak to robię. Powtórz wszystko aby mieć 2 porcje dania na większy głód, lub 4 na mniejszy.
Piec na termoobiegu przez 10-15 minut w temp.180 st.C do momentu aż ciasto z wierzchu będzie chrupkie i złoto-brązowe. Po wyjęciu przełóż na talerz, polej obficie miodem i posyp sezamem.