Piękna beza Pavlova z granatem nadaje się idealnie na Walentynkowy deser. Krucha z zewnątrz, piankowa i wilgotna w środku, na wierzchu z lekkim śmietanowym puchem i kwaskowatymi owocami tworzy iście królewski deser. Beza Pavlova to coś pysznego!
Beza Pavlova z granatem
beza przepis, beza, beza pavlova przepis, beza pavlova z granatem, beza z grantem, beza z mascarpone

6 białek

300 g cukru
łyżka mąki ziemniaczanej
łyżeczka soku z cytryny
pół szklanki śmietany kremówki
łyżka cukru waniliowego
125 g mascarpone
granat
świeża melisa lub mięta

Przygotować miskę do ubijania – swoją zawsze przecieram alkoholem i pozwalam odparować by nie został żaden tłuszcz, przez który białka się nie ubiją.
Białka wrzucić do miski i ubić na najwyższych obrotach miksera na sztywno – tak, że miskę da się odwrócić i piana nie spadnie.
Dalej ubijając dodawać po łyżce cukru – piana będzie robić się lśniąca.
Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny.
Na papierze do pieczenia narysować okrąg o średnicy około 25 cm, na który wyłożyć pianę.
Uformować łyżką lub szpatułką „podnosząc” do góry masę.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. – po włożeniu zmniejszyć temp. do 150 st. i piec przez godzinę.
Potem zmniejszyć temp. do 130 st.C. i piec jeszcze przez 45 minut.
Wyjąć z piekarnika i zostawić na chwilę do wystudzenia – ja chwilę po odstawieniu odrywam bezę od papieru do pieczenia i przekładam na paterę.
Ubić śmietanę kremówkę z cukrem waniliowym na sztywno, dodać mascarpone i krótko wymieszać.
Wyłożyć masę na górę bezy i włożyć do lodówki.
Przed podaniem posypać nasionkami granatu i listkami melisy lub mięty.

beza przepis, beza, beza pavlova przepis, beza pavlova z granatem, beza z grantem, beza z mascarpone

beza przepis, beza, beza pavlova przepis, beza pavlova z granatem, beza z grantem, beza z mascarpone
beza przepis, beza, beza pavlova przepis, beza pavlova z granatem, beza z grantem, beza z mascarpone
beza przepis, beza, beza pavlova przepis, beza pavlova z granatem, beza z grantem, beza z mascarpone
beza przepis, beza, beza pavlova przepis, beza pavlova z granatem, beza z grantem, beza z mascarpone

6 Replies to “Beza pavlova”

  1. Kinga says: 14 lutego 2015 at 16:28

    Agnieszko, a ja – brzydko mówiąc – pożarłabym ją w całości 🙂
    Dawno nie jadłam bezy… Nie ma komu jej zrobić, hehe 😉
    Dusiu, a został CI jeszcze kawałek, bo ja bym chętnie Ci go podkradła z kuchni 😉 Muszę mamusi przepis podesłać i ładnie się uśmiechnąć, żeby mi takie cudeńko zrobiła 🙂 Buziaczki, miłych walentynek 🙂

  2. Majana says: 14 lutego 2015 at 22:33

    Piękna pavlova ! 🙂

  3. Anonimowy says: 16 lutego 2015 at 10:43

    Echh co za kobieta – co tam ciacho Dusia to ósmy cud świata 🙂

    1. Olaola says: 30 stycznia 2022 at 13:55

      „Zostawic na do wystudzenia”? Czy to oznacza zostawic w otwartym piekarniku czy wyjac ?:)

      1. Dusia says: 4 lutego 2022 at 10:55

        poprawiłam żeby była jasność, wyjmujemy i studzimy

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.