Dla mojego Pavowego.
Beza Pavlova.
Wszystkiego naj.
Skarbie.
Z okazji urodzin :*
Beza Pavlova
przepis na bezę, beza, pavlova, beza pavlova, deser pavlova,
160g białek (z 5 lub 6 jajek)
200g cukru
płaska łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki octu jabłkowego lub winnego
na wierzch:
200ml śmietany kremówki
owoce:maliny 
listki mięty
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i odrysować ołówkiem okręg o średnicy 22cm.
Z białek ubić sztywną pianę.
Kiedy po odwróceniu miski do góry dnem piana nie wycieknie dodawać po 2 łyżki cukier cały czas dalej ubijając.
Pod koniec ubijania dodać mąkę i ocet, miksować do minuty.
Bezę nałożyć na narysowany okręg, brzegi formować wyższe niż środek.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 165st.C i piec 10minut.
Następnie temperaturę zmniejszyć do 70st.C i piec jeszcze godzinę.
(Jakby się zaczęła za mocno rumienić to przykryć folią aluminiową).
Można zostawić bezę do suszenia w uchylonym i wyłączonym piekarniku.
Wyjąć bezę z piekarnika i przełożyć ostrożnie na talerz.
Po ostudzeniu bezy przygotować masę na wierzch.
Śmietanę ubić z fixem na sztywno i wyłożyć na środek bezy.
Rozłożyć owoce i miętę na bezie.
przepis na bezę, beza, pavlova, beza pavlova, deser pavlova,

32 Replies to “Beza pavlova.”

  1. lutka40 says: 6 września 2012 at 17:42

    Też bym taki chciała na urodziny .Piękna

  2. Kruszynka says: 6 września 2012 at 17:43

    Ale to ciasto jest przepiękne, aż żal jeść 😉

  3. Katarzyna Kania says: 6 września 2012 at 17:46

    Naprawdę pięknie wygląda "królowa deserów" 🙂

  4. Bernadeta says: 6 września 2012 at 17:47

    Dusia bezy nie powinno sie wyjmowac od razu z piekarnika tylko ja suszyc czyli zostawic do wystygniecia w lekkko uchylonym piekarniku. ja czesto robi ja wieczorem i na noc zostawiam. a pieklas w 70st? ciekawe.

    1. Dusia says: 6 września 2012 at 17:51

      Otóż ona się suszyła w temperaturze 70st.

  5. whiness says: 6 września 2012 at 18:05

    Co za wspaniały deser. 🙂 Nigdy podobnego nie robiłam, a nawet nie jadłam!

  6. burczymiwbrzuchu says: 6 września 2012 at 18:20

    Paweł na pewno w 7 niebie, w końcu pyszna Pavlova dla niego, a do tego to ciasto bez galaretki :))

  7. Chocoholiczka says: 6 września 2012 at 18:26

    Dusiu, wiesz, że ja nigdy nie robiłam bezy? 🙂 Może ta będzie moja pierwszą? 🙂
    Pozdrawiam cieplutko :*

  8. blog okularnicy says: 6 września 2012 at 18:34

    ooo, to najlepszości do Pava 😀

  9. Tomek gotuje says: 6 września 2012 at 18:56

    Piękna z malinami 🙂

  10. magda says: 6 września 2012 at 18:57

    hmm… pyszności 🙂

  11. sniadankomania says: 6 września 2012 at 19:06

    genialnie wygląda! sama słodycz 🙂

  12. Kamila says: 6 września 2012 at 19:09

    Piękny prezent! Najlepszego!

  13. Danusia says: 6 września 2012 at 19:38

    to ja tez składam najlepszego i podzielam zachwyt nad pavlovą ;D

  14. Olka says: 6 września 2012 at 20:12

    Wspaniały prezent urodzinowy 🙂

  15. Bee says: 6 września 2012 at 20:18

    Piękna! jeden z moich ulubionych deserów z sezonowymi owocami!

  16. pasjonatka says: 6 września 2012 at 20:20

    prawdziwa krolowa 🙂

  17. sisterskitchen says: 6 września 2012 at 21:29

    piękna, i jeszcze te malinki, mniaaaam

  18. goh. says: 7 września 2012 at 06:53

    W końcu beza się udała:) gratuluję – wygląda fenomenalnie:)

  19. Domi w kuchni says: 7 września 2012 at 07:22

    Cieszę się, że Ci się udała i to jak pięknie! 🙂
    Polecam się na przyszłość :))

  20. Patyska says: 7 września 2012 at 07:47

    Kusicielka z Ciebie 😉

  21. Angie says: 7 września 2012 at 07:51

    Pięknie wygląda!

  22. Antenka says: 7 września 2012 at 09:15

    oj tak, to połączenie wymiata!

  23. lekki brzusio says: 7 września 2012 at 10:04

    to będą słodkie urodzinki 🙂

  24. MartynCia ^^ says: 7 września 2012 at 10:37

    łaał. prezentuje się iście po królewsku 😉 Pavcio musiał być zadowolony 😉

    Pozdrawiam;)

  25. gotowaniomania says: 9 września 2012 at 07:50

    Beza wyszła ci pięknie. Ja lubię ją pokruszoną z miksem owoców i kremówką. Pycha.

  26. Anonimowy says: 31 maja 2016 at 07:38

    Smakowicie wygląda. Zawsze robię 200ml kremówki+ serek mascarpone i ciut cukru waniliowego dosłownie szczypta. Świetnie się przechowuje i nie nasiąka nawet na drugi dzień zachwouje chrupkość.

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.