Z okazji 11-stych urodzin bloga zapraszam Was wszystkich na pyszną bezę z żurawiną, która niech będzie dla Was inspiracją na zbliżające się święta. Bezowy wieniec świąteczny z żurawiną na pewno przypadnie do gustu gości. Żurawina jest kwaśna, więc idealnie sprawdza się do słodkiej bezy.

Dziękuję, że za mną tu jesteście! Czy pamiętacie, że działam też na Instagramie?

Prowadzę też na fb grupę :

Bezowy wieniec świąteczny – beza Pavlova z żurawiną

na bezę:

  • 3 białka
  • 150 g cukru drobnego
  • szczypta soli

frużelina żurawinowa:

  • 150 g żurawiny
  • 1/3 szklanki wody
  • 3 łyżki cukru
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej

krem:

  • 400 ml śmietanki kremówki 36%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • kilka kropelek ekstraktu pomarańczowego (opcjonalnie)

dodatki ozdoby:

Jak zrobić bezę wieniec z żurawiną?

BEZA: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Kiedy można miskę odwrócić do góry dnem, a białka nie spływają to wtedy należą zacząć dodawać stopniowo drobny cukier – łyżka po łyżce aż poprzednia się wymiesza. Między palcami sprawdzić czy w masie nie czuć cukru, jeśli czuć to ubijać dalej. Na papierze do pieczenia odrysować od talerza deserowego okrąg i w to miejsce wykładać białka na kształt wieńca z lekkim wgłębieniem tak, aby móc nałożyć potem krem na bezę. Piec bezę w temp. 130 st.C. na termoobiegu przez 2 godziny, czyli w zasadzie będziemy ją suszyć. Ma pozostać jasna – można przykryć z góry folią aluminiową gdyby się rumieniła, musi być sucha, a w środku pozostać taka ciągnąca piankowa. Zostawić bezę do wystudzenia – można przygotować ją dzień wcześniej.

Uwaga: frużelinę i krem nakładamy przed samym podaniem bezy, nie wcześniej.

FRUŻELINA: Do garnka wsypać żurawinę i cukier oraz wlać wodę i zagotować. Część żurawin przyciskam do dna garnka aby popękały (uwaga żurawina lubi strzelać w garnku). Tak 5 minut po gotowaniu dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną w malutkiej ilości wody i szybko mieszać rózgą aż masa się zagęści ładnie. Zostawić do ostudzenia.

KREM: Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem.

SKŁADANIE I DEKOROWANIE: Wyłożyć bezę na talerz lub paterę. Na bezę najpierw nałożyć frużelinę, a potem ubitą kremówką. Ozdobić żurawinami w cukrze oraz gałązkami rozmarynu.

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.