Truskawkowy tydzień trwa dalej na moim blogu 🙂
Biszkopt z kremem, galaretką i truskawkami
ciasto z kremem i galaretką, ciasto z kremem galaretką i truskawkami, ciasto z kremem i truskawkami, biszkopt z kremem i galaretką, biszkopt z truskawkami i kremem

biszkopt:
5 jajek
3/4 szklanki. cukru
3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

krem:
budyń śmietankowy
2 szklanki mleka
3 łyżki cukru
2 łyżki mąki pszennej
kostka masła
góra:
2 galaretki truskawkowe
ok. 800 ml wrzącej wody
ok. 500 gram truskawek
Biszkopt: białka oddzielić od żółtek.
Białka ubić mikserem na sztywną pianę.
Łyżka po łyżce, dalej miksując, wsypywać cukier.
Dodawać po kolei żółtka miksując.
Mąki wymieszać ze sobą i przesiać, następnie wsypywać do ciasta stopniowo i ręcznie wymieszać.
Dno tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Wlać ciasto i piec je w temp. 170 st.C. przez około 30-40 minut do tzw. suchego patyczka.

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je razem z formą na podłogę.

Odstawić biszkopt do ostygnięcia.
Zimny biszkopt przekroić na pół, będziemy używać jedną połowę, którą przekładamy z powrotem do tortownicy.
Krem:  Szklankę mleka przelać do garnuszka i zagotować.
Do drugiej szklanki mleka dodać proszek budyniowy, cukier i mąkę.
Do gotującego się mleka wlać zimną mieszankę i energicznie mieszać, zestawić ze źródła ciepła.
Przełożyć budyń do miseczki w celu schłodzenia, przykryć folią dotykając powierzchni budyniu (nie pojawi się kożuch).
Miękkie masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce budyniu aż masa będzie jednolita.
Przełożyć krem na biszkopt.
Wierzch: Galaretki rozpuścić we wrzącej wodzie i zostawić do ostudzenia. 
Gdy galaretki będą letnie włożyć miskę z nimi do lodówki by lekko stężały.
Na biszkopcie z kremem wyłożyć truskawki.
Na truskawki wylać tężejące galaretki.
ciasto z kremem i galaretką, ciasto z kremem galaretką i truskawkami, ciasto z kremem i truskawkami, biszkopt z kremem i galaretką, biszkopt z truskawkami i kremem

ciasto z kremem i galaretką, ciasto z kremem galaretką i truskawkami, ciasto z kremem i truskawkami, biszkopt z kremem i galaretką, biszkopt z truskawkami i kremem

10 Replies to “Biszkopt z kremem i galaretką”

  1. blog okularnicy says: 20 czerwca 2013 at 09:52

    kocham, bo to symbol lata 🙂

  2. Malwinka says: 20 czerwca 2013 at 10:50

    Truskawkowe szaleństwo! Mniam 🙂

  3. pastawithapplepie.blogspot.com says: 20 czerwca 2013 at 11:42

    😉 ulubiony placek mojego ukochanego 😉 ślicznie wygląda
    zapraszam do mnie coprawda dopiero startuje ale może cos dla siebie znajdziesz;)

  4. bielinka says: 20 czerwca 2013 at 15:22

    jedno z najlepszych letnich ciast! 🙂

  5. kuchcikOla says: 20 czerwca 2013 at 15:58

    moja Mama zawsze takie robi 🙂 pycha!

  6. Aleksandra says: 20 czerwca 2013 at 20:27

    tradycyjne najlepsze 🙂

  7. Antenka says: 21 czerwca 2013 at 06:34

    idealny, lekki, letni, pyszny!:)

  8. Anonimowy says: 21 czerwca 2013 at 06:56

    Moje ulubione czerwcowe ciasto! Zawsze pojawia się na stole z okazji imienin Dziadka;) Kasia

  9. Lovelykate says: 21 czerwca 2013 at 09:41

    Bardzo lubię takie ciasta z dodatkiem truskawek. Idealne na upały 🙂

  10. Smakowy Raj - Olinka says: 21 czerwca 2013 at 10:18

    piękne ciacho 🙂 w sam raz na upalne dni, takie jak teraz 🙂
    Pozdrawiam,
    Olinka – Smakowy Raj

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.