W połowie września wróciliśmy do Sheratona na piątkowy bufet, bo jak wiecie jesteśmy ogromnymi fanami włoskiej kuchni, ale również uwielbiamy bufety wysokiej jakości i z dużym wyborem dań. Wszystko to otrzymujemy w każdy piątek w Sheratonie.

W połowie września wróciliśmy do Sheratona na piątkowy bufet, bo jak wiecie jesteśmy ogromnymi fanami włoskiej kuchni, ale również uwielbiamy bufety wysokiej jakości i z dużym wyborem dań. Wszystko to otrzymujemy w każdy piątek w Sheratonie.

Jak wyglądało gastronomiczne lato w 2021 roku? Czy sprawdziły się obawy o utratę gości, czy raczej sprawdziły się optymistyczne prognozy o dużej liczbie turystów? Czy pandemia wymusiła zmiany na restauratorach w kwestii menu? Co cieszyło się dużą popularnością? Gdzie jadała Dusiowa Kuchnia?

Jeśli ktoś by mnie zapytał o ulubione jedzenie to zdecydowanie byłoby to sushi! Tyle możliwości, tyle wariantów smaków, na ciepło, na zimno, z rybą i wege, a nawet ostatnio z mięsem. Co kto lubi! Dziś słów kilka o moim ulubionym sushi barze Ryba i Ryż.

Jak co roku staram się przygotować inspirację kulinarną na Halloween dla Was. Tym razem muffinki, które są już symbolem bloga, muffinka jest też w logo, a więc mam dla Was strrrraszne muffinki nietoperze, wiedźmy oraz muffiny z czarrrrrnym kotem.

Na wstępie chciałabym przypomnieć Wam mój zeszłoroczny wpis ze zbiorem informacji o rogalach, w tym informacje skąd bierze się ich wysoka cena. Także zapraszam najpierw do lektury TU, a potem do wybrania się jednej z poniższych cukierni.

Jeżeli mieszkacie w okolicy lub wybieracie się na spacer w okolicy Straszyna to z całego serducha polecam się skierować swoje kroki do Chaty nad Radunią w Bąkowie. Przez kilka dni przetestowaliśmy tu prawie całe menu, ale jesteśmy pod wrażeniem, że w nie tak dalekiej odległości od Trójmiasta możecie zjeść coś po środku lasu tak naprawdę.

W Trójmieście do 31 października trwa nowy i wyjątkowy festiwal kulinarny Degustacje Celebracje, gdzie głównym hasłem jest "Wszyscy do stołu", aby podkreślić, że wszyscy jesteśmy równi. W wydarzeniu bierze udział 10 trójmiejskich restauracji, które przygotowały na tę okazję specjalne menu. Czym różni się ten festiwal od innych?

Gdynia ma mocny punkt kulinarny na swojej mapie i jest to Punkt Gdynia, o którym pisałam Wam kiedyś już na blogu i w moim przewodniku kulinarnym. Z przyjemnością wróciliśmy tu latem, ze sporymi oczekiwaniami, ale z lekką nutką niepewności, bo restauracja w pandemii była długo zamknięta. Co się zmieniło po ponownym otwarciu?

Opadające ciasto czekoladowe w smaku przypomina wilgotne i mocno czekoladowe brownie, ale jest w mojej ocenie dużo lżejszej konsystencji niż brownie. Jednym słowem to jedno z najpyszniejszych ciast jakie zrobiłam. Czekoladowe ciasto z kremem i borówkami to istne niebo w gębie.

Chmielna to restauracja, którą rok temu odwiedziliśmy podczas naszej rocznicy, a przed świętami testowaliśmy ich catering. Bardzo byłam ciekawa, jak mają się po tym trudnym roku i na szczęście w mojej ocenie nie tyle co utrzymali poziom, ale go też podnieśli.