Nagrody polecą do:

Magdy  : za to, że chętnie bym spróbowała takiego deseru
(gorąca pszenica z miodem, orzechami włoskimi, wędzonymi śliwkami i rodzinkami. Przyprawiona cynamonem i anyżem. Całe to małe niebo zwieńczone pachnącym grzanym winem mniam mniam mniam !! pozdrawiam ciepło :) )

Kasi : za whisky :)
(ja uwielbiam gruszki gotowane w whisky, skarmelizowane w brązowym cukrze i podane z gałką no dobra kilkoma gałkami dobrych lodów waniliowych :D )

Angelika : za jabłka prosto z sadu :)
(A ja najbardziej lubię pyszne crumble z jabłkami prosto z sadu mojej babci oraz pyszną orzechową kruszonką. Kocham to połączenie, a cudowny zapach cynamonu, który wypełnia moją kuchnię podczas pieczenia, przypomina o zbliżających się świętach ;) )


Oczekujcie mejla ode mnie i szybko odpowiadajcie podając adresy do wysyłki :)

Dzisiaj mam dla Was bardzo fajne nagrody. Sponsorem nagród jest ZT Bielmar.
Produkcja margaryn w Zakładach Tłuszczowych Bielmar z Bielska Białej sięga okresu międzywojennego,
a receptura niektórych produktów pozostaje niezmienna od ponad 40 lat! Obecnie to nowoczesne
polskie przedsiębiorstwo, którego właścicielami są: pracownicy, dostawcy rzepaku, dystrybutorzy produktów spółki, emeryci i spadkobiercy. Siła tradycji w połączeniu z pasją i zaangażowaniem załogi, daje efekt w postaci smacznych i pełnowartościowych produktów dla całej rodziny. Sztandarową margaryną kulinarną z oferty Bielmaru jest Palma z Murzynkiem.

Margarynę tę wyróżnia skład : 
1. olej rzepakowy, który jest pozyskiwany na miejscu, z surowca (nasiona rzepaku) dostarczanego od sprawdzonych i wyselekcjonowanych dostawców. 
2. naturalnie ukwaszone mleko, które nadaje świeży, mleczny aromat.
3. naturalna witamina E
4. brak środków konserwujących

Do wygrania są tortownice ze szklanym dnem i silikonową obręczą. 
Nagrodzone zostaną 4 osoby, które podadzą najciekawsze odpowiedzi, albo takie, które po prostu mnie urzekną :)
Zadanie konkursowe:
Jaki domowy wypiek pojawi się na Twoim świątecznym stole w tym roku?
(jeżeli chcesz podaj przepis)

Odpowiedzi zostawiajcie w komentarzach do 15 grudnia 2012 do godz. 23.59
Anonimów proszę o pozostawienie e-maila.

Przypominam, że dziś czekam na wszystkie dzieci i nie tylko w Klifie od 16 do 18 godziny :)))

 Kawa z piankami
kawa z piankami, kawa, przepis na kawę z piankami, kawa z bitą śmietaną, słodka kawa

łyżeczka kawy
łyżeczka cukru
pół szklanki mleka
pół szklanki wody
bita śmietana
kilka pianek
posypka cukrowa

Kawę zaparzam w gorącej wodzie z łyżeczką cukru.
Mleko podgrzewam i wlewam do szklanki.
Dodaję kawę i wrzucam 3 pianki, żeby się rozpuściły.
Na wierzch bita śmietana z posypką i piankami do ozdoby.
kawa z piankami, kawa, przepis na kawę z piankami, kawa z bitą śmietaną, słodka kawa

Leje się.
Z nieba.
Leją się.
Myśli.


Blok czekoladowy z piankami
blok czekoladowy, blok czekoladowy z piankami, przepis na blok czekoladowy, blok czekoladowy z piankami marshmallows
kostka margaryny "Palma z Murzynkiem"
pół szklanki wody
szklanka cukru
3 łyżki kakao
3 łyżki kakao karmelowego
0,5 kg pełnotłustego mleka w proszku
2 paczki herbatników
pół opakowania pianek

Wodę z cukrem i margaryną rozpuścić w garnuszku.
Jak się rozpuści dodać kakao i mieszać aż się połączy.
Następnie wsypać mleko w proszku i wymieszać, żeby nie było grudek.
Ostudzić masę.
Jak będzie już ostudzona dodajemy połamane herbatniki i piankami.
Blachę keksówkę wyłożyć folią aluminiową i wykładać masę, dociskając zwilżonymi dłońmi.
Wstawić do lodówki, aby masa zastygła.
blok czekoladowy, blok czekoladowy z piankami, przepis na blok czekoladowy, blok czekoladowy z piankami marshmallows

Chciałabym wszystkich z Trójmiasta zaprosić na wspólne dekorowanie pierniczków ze mną w sobotę o godz. 16-18 w centrum Klif Gdynia, sklep Duka. Jeżeli macie ochotę przyłączyć się do mnie i firmy Dr. Oetker to serdecznie zapraszamy :)

Przepis na dzisiaj

Surówka z fetą
 pół główki sałaty
2 pomidory
pół pęczka rzodkiewek
kostka fety
kilka listków bazylii
zioła prowansalskie
oliwa
sól, pieprz

Liście sałaty rwiemy na mniejsze kawałki.
Pomidory i rzodkiewkę kroimy drobno.
Fetę pokroić w kostkę.
Całość wymieszać, dodać zioła, sól i pieprz.
Polać oliwą i dodać posiekaną bazylię.
Ponownie wymieszać.

Tusz na rzęsy.
Idealna kreska.
Różowa szminka.

Orkiszowe pierogi z mozzarellą i suszonymi pomidorami
pierogi, przepis na pierogi, pierogi orkiszowe, włoskie pierogi, pierogi z mozzarellą, zdrowe pierogi
3 szklanki mąki orkiszowej
szklanka gorącej wody
pół łyżeczki soli
2 łyżki oleju

farsz:
150 g mozzarelli tartej
kilka suszonych pomidorów

dodatkowo:
pesto bazyliowe

Mąkę mieszamy z solą i stopniowo wlewamy wodę, zagniatając.
Dodać olej i zagnieść na elastyczne ciasto.
Mozzarellę wymieszać z pokrojonymi suszonymi pomidorami.
Ciasto rozwałkować na blacie posypanym mąką,  wykrawać szklanką kółka i  nakładać farsz.
Zlepiać pierożki, docisnąć brzegi widelcem.
Gotować w osolonej wodzie 4 minuty.
Podawać z pesto bazyliowym.
pierogi, przepis na pierogi, pierogi orkiszowe, włoskie pierogi, pierogi z mozzarellą, zdrowe pierogi
pierogi, przepis na pierogi, pierogi orkiszowe, włoskie pierogi, pierogi z mozzarellą, zdrowe pierogi

Jak wiecie należę do grona Przyjaciół Winiary, dlatego dzisiaj chciałabym zaprosić Was na konkurs dla wszystkich fanów szybkich deserów, gdyż do wygrania są 3 zestawy produktów Winiary "Pomysł na...deser".


Pytanie konkursowe:
Jaki jest Twój ulubiony jesienny deser z owocami?
Anonimowych użytkowników proszę o pozostawienie emaila.

Creme Caramel
pomysł na Creme Caramel Winiary
250 ml śmietanki 30%
250 ml mleka
50 ml wody

Deser przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu.
Zostawiamy do stężenia.

Konkurs trwa do 28 listopada  do godz. 23.59

Akcja czapka.
Rozgrzewanie.
Komin.
Włączona.

Pomarańczowa.
Fasolka po bretońsku
fasolka po bretońsku, przepis na fasolkę po bretońsku, zupa na jesień, rozgrzewająca zupa
500 g fasoli Jaś
250 g boczku wędzonego
mały słoik koncentratu
250 g kiełbasy
 łyżka oliwy
2 cebule
4 ząbki czosnku
2 łyżeczki papryki słodkiej
łyżeczka papryki chilli
2 łyżeczki cząbru lub majeranku
sól, pieprz

Fasolę opłukać, wsypać do dużego naczynia i zalać letnią wodą około 2 cm ponad ziarna.
Zostawić na noc.
Następnego dnia odlać wodę, a fasolę przełożyć do garnka i zalać ponownie wodę ponad powierzchnię ziaren, zaczynamy podgrzewać.
Na łyżce oleju smażymy pokrojoną drobno cebulę razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem aż cebula się zeszkli.
Na oddzielnej patelni obsmażyć pokrojony boczek z kiełbasą aż się zarumienią.
Kiedy woda z fasolą zawrze dodać boczek z kiełbasą, cebule, koncentrat i przyprawy.
Gotujemy od 1 godziny do 1,5.