Żółte liście.
Pod nogami.
Złączone dłonie.
Jesienny spacer.
Ciepło na dworzu i w sercu.
Żabie oczka
 ogórek 
rzodkiewki
oliwki nadziewane np. migdałem

Ogórka obrać obieraczką co około 1cm, aby otrzymać prążki.
Przekroić na kawałki o grubości około 2cm i wydrążyć środek, czyli gniazda nasienne.
W to miejsce nakładać serek.
Na środek serka kłaść pokrojoną w plasterki oliwkę.
Rzodkiewki pokroić w paseczki i powbijać na około "oczka" tworząc "rzęski".


Zielone jabłuszko.
Kołysze się na drzewku.
A liście już opadły.
Gałka oczna 
panna cota, przepis na pannę cotę, halloween, panna cota halloween, gałka oczna, recipe for halloween, przepisy na halloween
250 ml śmietany kremówki
250 ml mleka
50 g cukru
4 łyżeczki żelatyny Dr. Oetker
plasterek kiwi
żurawina suszona
sos malinowy

Śmietanę z mlekiem i cukrem zagotować.
Zdjąć z ognia, dodać żelatynę i mieszać aż się rozpuści.
Przelać do miseczek, zostawić do ostygnięcia, a potem włożyć do lodówki najlepiej na całą noc.
Wyjąć pannę cotę z miseczki, można wspomóc się przez polewanie miseczki ciepłą wodą, na talerz.
Ozdobić plasterkiem kiwi i suszoną żurawiną, polać sosem malinowym.

Celebrować.
Poranki.
Kiedy można.
I kiedy się chce.
Jajko w koszulce na wędzonym łososiu
przepis na jajko w koszulce, jajko w koszulce, jajko w koszulce z łososiem
 bułka
2 łyżki musztardy miodowej
2 plastry łososia wędzonego
koperek
sól, pieprz ziołowy
2 jajka
2 łyżki octu
woda

Bułkę przekroić na pół i posmarować każdą połówkę łyżką musztardy.
Ułożyć po plasterku łososia.
Zagotować wodę z octem.
Jajka delikatnie rozbić przelewając do miseczki.
Gdy woda będzie wrzała i mocno bulgotała, blisko jej powierzchni wlewamy jajko, zagarniając łyżką białko na około żółtka.
Gotujemy całość 3 minuty - jeśli chcemy jajka na miękko.
Wyłowić jajko i położyć na bułce.
Ponowić czynność z drugim jajkiem.
Doprawić jajka solą i pieprzem, ozdobić koperkiem.
przepis na jajko w koszulce, jajko w koszulce, jajko w koszulce z łososiem
przepis na jajko w koszulce, jajko w koszulce, jajko w koszulce z łososiem

Jeżeli szukacie pomysłów na straszne dania z okazji Halloween to zapraszam po inspiracje do mnie na bloga. Od poniedziałku będzie trwał straszny tydzień u Dusi :)

Pierwszy jesienny.
Spacer z aparatem.
Za mną.
Roladki z surimi
surimi, roladki z surimi,
 paluszki surimi
kilka płatów szynki
serek śmietankowy chrzanowy
natka pietruszki

Plasterki szynki smarujemy serkiem.
Przy jednym brzegu kładziemy surimi i zawijamy.
Ozdabiamy natką pietruszki.
surimi, roladki z surimi,
Użyłam serka chrzanowego marki Polmlek, który jest całkiem niedawno na rynku. Cremessi jest idealnie kremowy, bardzo puszysty i delikatny. Do wyboru mamy kilka smaków, także na słodko - firma jako pierwsza wyprodukowała słodkie serki o puszystej konsystencji na rynku. 
zdjęcie z internetu

Niedawno zostałam zaproszona na warsztaty organizowane przez firmę Global Fish. Na warsztaty pojechałam razem z Pavciem, w końcu 5 godzinna podróż to jest coś i trzeba mieć towarzysza. Z samego rana o 4.30 więc wybraliśmy się do Warszawy.
Zaraz jak dojechaliśmy, z powrotem cofnęliśmy się w kierunku Gdańska i z grupą uczestników jechaliśmy na zwiedzanie akwakultury tilapii w Bońkach koło Płońska. Cała hodowla zrobiła na mnie ogromne wrażenie, wielkie zbiorniki z tysiącem ryb, bez aplikowania antybiotyków, hormonów czy innych świństw.Cieszę się, że już za kilka miesięcy będziemy mogli dostać świeżą tilapię w sklepach.


Następnie ruszyliśmy do SmArt Studio w Warszawie na spotkanie z Gavinem Baxterem, szefem kuchni w hotelu Mariott. Gavin opowiedział nam o tilapii, a następnie pokazał jak należy filetować rybę. Potem przyrządzaliśmy, korzystając z rad Gavina 3 różne dania z użyciem tilapii.





Na początku przygotowaliśmy tilapię na sposób syryjski z sałatką. Z Anią tworzymy zgrany duet.
Drugie danie to tilapia po libańsku z sosem sezamowym i marokańską salsą, chyba mój faworyt.
Ostatnie danie to tagine rybne na kuskusie.
Bardzo podobało mi się wspólne jedzenie, gdzie każdy mógł spróbować jak smakuje to samo danie przyrządzone przez kilka różnych rąk :)
Nie mogło zabraknąć wspólnych zdjęć, z Anią i z Gosią, która chciała mnie zwieść kolorem włosów :) Z serii 3 blondyny :)
Tilapia to ryba, która nie śmierdzi rybą, jest delikatna, nie ma tony ości, a można ją grillować, smażyć i zapiekać. To ryba dla mnie, więc od teraz nie mogę powiedzieć, że ryb nie lubię. Tilapia została moim numerem jeden.
Wspaniale było poznać tyle sympatycznych osób, dziękuję za zaproszenie na warsztaty, a także wszystkim za wspólne gotowanie i mojemu osobistemu fotografowi za zdjęcia.

część zdjęć własnych, część od Global Fish

Dużo się dzieje.
Pozytywnie.
Ciasto marchewkowe z orzechami
przepis rodzinny
ciasto marchewkowe, przepis na ciasto marchewkowe, carrot cake, ciasto marchewkowe z orzechami


 2 szklanki trzcinowego cukru
szklanka oleju
4 jajka
3 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
2 szklanki tartej marchewki
puszka ananasa
pół szklanki orzechów włoskich

polewa:
100 g białej czekolady
3 łyżki mleka
125 g masła
6 łyżek cukru

Białka oddzielić od żółtek.
Cukier zmiksować z żółtkami i olejem.
Stopniowo wsypywać mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cynamonem, ucierać już ręcznie.
Dodać starte marchewki, orzechy i pokrojonego drobno ananasa.
Białka ubić na sztywną pianę i wmieszać do ciasta.
Piec około 40minut w temp. 180st.C do tzw.suchego patyczka.
Gdy ciasto ostygnie przygotowujemy polewę.
W garnuszki mieszamy wszystkie składniki i czekamy aż czekolada się rozpuści, a całość płynna będzie.
Polewamy ciasto i ozdabiamy orzechami.

Print Friendly and PDF
ciasto marchewkowe, przepis na ciasto marchewkowe, carrot cake, ciasto marchewkowe z orzechami

ciasto marchewkowe, przepis na ciasto marchewkowe, carrot cake, ciasto marchewkowe z orzechami

Czy może być.
Bardziej słodko?
I róża i róż.

Tiramisu różane
przepis na tiramisu, tiramisu różane, tiramisu z różą, tiramisu,


250 g mascarpone
2 jajka
kilka łyżek konfitury różanej
kilkanaście biszkoptów
100 ml rumu

Jajka rozdzielić na żółtka i białka.
Do żółtek dodać cukier różany i ubić na jasną masę.
Dodać mascarpone i wymieszać na małych obrotach.
Białka ubić na sztywno i wmieszać delikatnie do masy.
Do pucharków nałożyć biszkopty nasączone w rumie, następnie kłaść część masy mascarpone, na to łyżkę konfitury różanej i ponowić.
Pucharki z tiramisu schłodzić w lodówce.

I czasem można.
Na początku tygodnia.
Wypić pół butelki.
Wina czerwonego.
Ale słodkiego.
I czuć rumieńce na twarzy.

Drink z cytryną i lawendą
drink z lawendą, drink lawendowy, drink z cytryną i lawendą, przepis na drink z cytryną


50 ml rumu
100 ml syropu cukrowego
3 plasterki cytryny
sok z połowy cytryny
łyżeczka cukru lawendowego

Do kieliszka wlewamy rum.
Dodajemy syrop cukrowy z łyżeczką cukru lawendowego.
Wyciskamy sok z cytryny i wrzucamy plasterki cytryny.

Syrop cukrowy  i zwykłe plasterki cytryny możemy zastąpić cytrynkami w rumie od ETERNO i ja tak właśnie zrobiłam, dodałam same cytrynki i zalewę rumowo-cukrową ze słoiczka.
drink z lawendą, drink lawendowy, drink z cytryną i lawendą, przepis na drink z cytryną

drink z lawendą, drink lawendowy, drink z cytryną i lawendą, przepis na drink z cytryną