Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Dietetycy zalecają, abyśmy dziennie spożywali 5 porcji warzyw, owoców lub soku. To zapewni nam zdrowie i dobre samopoczucie. Sok ma z tych produktów najwięcej zalet, bo jest smaczny, lubią go dzieci i dorośli oraz szybko można go podać. Sok 100% Tymbark, bez konserwantów i dodawanego cukru może stanowić element zdrowej diety, opartej na zasadzie 5 porcji warzyw, owoców lub soku w ciągu dnia. Jednocześnie szklanka soku 100% Tymbark do śniadania to sposób na rozpoczęcie dnia zdrowym posiłkiem.
Szklanka soku pomidorowego Tymbark idealnie pasowała do odrywanego chlebka z pesto i czosnkiem, to dobry pomysł na śniadanie po włosku.
Chlebek odrywany z pesto i czosnkiem
3,5 szklanki mąki
opakowanie suchych drożdży (7g)
4 łyżki masła
szklanka mleka
2 jaja
pół łyżeczki cukru
pół łyżeczki soli
farsz:
2-3 ząbki czosnku
1/4 kostki masła (roztopione)
kilka łyżek bazyliowego pesto
Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże, cukier i sól.
Masło roztopić, ostudzić i dodać do miski, następnie mleko i jajka.
Wyrobić ciasto mikserem z hakami lub ręcznie aż będzie elastyczne.
Przykryć ściereczkę i odstawić w ciepłe miejsce na 40 minut.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na duży placek w kształcie prostokąta, podzielić go na 3 paski.
Każdy pasek nasmarować roztopionym masłem, pesto i przeciśniętymi ząbkami czosnku.
Każdy z pasków podzielić na kwadraciki, takiej wielkości by zmieściły się do formy keksówki – bok ok. 10 cm.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia, ustawić pionowo i nakładać jeden na drugi kwadraciki farszem do góry.
Ustawić poziomo, wierzch posmarować również masłem i pesto, zostawić na 15 minut w ciepłe miejsce.
Piec przez 40 minut w temp. 180 st.C. aż się zrumieni.
uwielbiam taki chlebek:) jeszcze z czosnkiem rewelacja:d mam w planach zrobić taki chlebek tylko z cynamonem:d
Wspaniały !
Wygląda obłędnie!
Niby to niemożliwe, ale jakoś mi tak tu po drugiej stronie monitora zapachniało
Poproszę kawałek:)
Kusi mnie ten chlebek, oj kusi
Ile dać świeżych drożdży zamiast suchych?
17g