image_pdfPDFimage_printWydrukuj
Ciasteczka idealnie nadają się na słodkie prezenty, dlatego w tym roku przygotowałam ich więcej i pokusiłam się o dekorowanie lukrem ćwicząc swoją cierpliwość. Nie jestem w tym za dobra, trochę się namęczyłam i choć nie jest idealnie jestem zadowolona. Ciasteczka Mikołaje przygotowałam na bazie ciasteczek cynamonowych i ciasteczek z makiem (niebawem przepis). 
Ciasteczka Mikołaje
jak zrobić ciasteczka mikołaje, ciasteczka mikołaje przepis, ciasteczka dla mikołaja

125 g masła
125 g cukru pudru
jajko
250 g mąki
łyżeczka cynamonu / 2 łyżki maku
lukier królewski:
białko 
około szklanki cukru pudru
perełki cukrowe
Masło wymieszać z cukrem pudrem, wbić jajko, dodać mąkę i cynamon.
Zagnieść ciasto aż będzie gładkie i elastyczne.
Włożyć na 30 minut do lodówki.
Rozwałkowywać na grubość około 3 mm i wykrajać ciasteczka.
Piec na papierze do pieczenia lub macie silikonowej w temp. 170 st.c. przez 10 minut.
Wystudzić ciasteczka na kratce.
Przygotować lukier – utrzeć białko z cukrem pudrem, lukier powinien być dość gęsty do precyzyjnego lukrowania, nie powinien spływać gładko z łyżki – w razie potrzeby dodać więcej cukru.
Rozdzielić lukier na dwie miseczki, do jednej dodać szczyptę czerwonego barwnika i wymieszać.
Udekoruj ciasteczka według wzoru na zdjęciu. 

Print Friendly and PDF

4 Replies to “Ciasteczka mikołaje”

  1. Natalie says: 21 grudnia 2014 at 23:59

    Przyznać trzeba, że są urocze 🙂

  2. robaszekk says: 22 grudnia 2014 at 08:16

    Urocze! ja niedługo będę robiła ciasteczka renifery 🙂

    1. Dusia says: 22 grudnia 2014 at 10:44

      Ja już też zrobiłam, w kolejnych wpisach pokażę 🙂 urocze są!

  3. Barbarella says: 22 grudnia 2014 at 23:18

    Bardzo urocze! tak ładnie się uśmiechają :-).

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.