Przepis na ciasteczka z konfiturą pigwową to idealny pomysł na dodatek do herbaty w chłodne dni.
Ciasteczka z konfiturą pigwową
kostka miękkiego masła 200 g
szczypta soli
100 g cukru
jajko
500 g mąki pszennej
2-3 łyżki wody
Z podanych składników (oprócz konfitury) zagnieść elastyczne ciasto – jeśli będzie za suche dodać wodę.
Schłodzić ciasto przez godzinę w lodówce.
Po tym czasie formować z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego, a w każdej kulce zrobić potem wgłębienie, w które włożyć konfiturę.
Ciasteczka przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec przez 15 minut w temp. 180 st.C – ciasteczka nie rumienią się mocno.
Cudownie, że mają taki 'niedopracowany' kształt 🙂 Wyglądają dzięki temu niezwykle aromatycznie i naturalnie!
Wyglądają uroczo! *.*
Śliczne ciasteczka!
mniaaam :-))
Piękne ciasteczka i cudowne zdjęcia Dusiu.
Pozdrawiam:)