image_pdfPDFimage_printWydrukuj
Jeszcze podrygi.
W parku i bez kurtki.
Gramy w paletki.
I są uśmiechy.
Ciasto kruche ze śliwkami i budyniem
przepis na kruche ciasto, co zrobić z 6 żółtkami, ciasto kruche ze śliwkami, kruche ze śliwkami, ciasto ze śliwkami i budyniem
ciasto:
500g mąki pszennej
300g masła
200g cukru pudru
6 żółtek
2 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta soli
budyń śmietankowy
500ml mleka
0,5kg śliwek
Składniki na ciasto zagnieść i wstawić do lodówki na godzinę.
W między czasie przygotować budyń – jeżeli użyjesz budyń ulubiony Dr. Oetkera wystarczy, że zagotujesz mleko i wrzucisz proszek.
Śliwki wypestkować i przekroić na pół.
Dużą blaszkę prostokątną wyłożyć papierem do pieczenia.
Wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na pół.
Jedną połową wylepić dno formy i brzegi.
Wylać budyń, na budyniu układać skórką do dołu śliwki.
Drugą część ciasta zetrzeć na wierzch.
Piec 50 minut w temp. 180st.C.
przepis na kruche ciasto, co zrobić z 6 żółtkami, ciasto kruche ze śliwkami, kruche ze śliwkami, ciasto ze śliwkami i budyniem
przepis na kruche ciasto, co zrobić z 6 żółtkami, ciasto kruche ze śliwkami, kruche ze śliwkami, ciasto ze śliwkami i budyniem

39 Replies to “Ciasto kruche ze sliwkami i budyniem.”

  1. Droczilka says: 4 października 2012 at 07:02

    Ciacho pyszności! 🙂

  2. asieja says: 4 października 2012 at 07:08

    ostatnio jeszcze się dało bez kurtki, ale chyba coraz mniej będzie takich dni. i zostanie cudne ciasto i kubek gorącego kakao.

  3. Basia says: 4 października 2012 at 07:14

    Poproszę takie dwa kawałki na śniadanie! 🙂
    Pozdrawiam serdecznie!

  4. Antenka says: 4 października 2012 at 07:36

    mniam mniam co za pychota:) to się nazywa ciasto idealne:) zawiera wszystko co najlepsze!

  5. kawa-u-bet says: 4 października 2012 at 07:39

    Z budyniem jeszcze nie jadłam 🙂

  6. Angie says: 4 października 2012 at 08:02

    Ciacho wyglada przepysznie!

  7. siankoo says: 4 października 2012 at 08:29

    przydałoby mi się takie pyszne ciasto do kawy którą właśnie popijam:)

  8. Paulina says: 4 października 2012 at 09:20

    Wygląda smakowicie, po proszę kawałek do kawki 🙂

  9. blog okularnicy says: 4 października 2012 at 09:29

    i znowu mnie inspirujesz 🙂
    i tak, zgadzam się, jeszcze od czasu do czasu można poczuć się jak latem…

  10. Monica says: 4 października 2012 at 10:41

    I tak mi mów. Boskie, co tu dużo pisać.

  11. Karla says: 4 października 2012 at 11:49

    Widzę, że dzisiaj obie miałyśmy budyniowego smaka 🙂

  12. asiaisk says: 4 października 2012 at 11:56

    Wygląda bardzo apetycznie!

  13. Ervisha says: 4 października 2012 at 12:02

    Kruche pod kazdą postacią 😀

  14. whiness says: 4 października 2012 at 13:03

    Wygląda wspaniale 🙂 Budyniowe masy są najlepsze.

  15. Gosia says: 4 października 2012 at 13:17

    nie pamiętam kiedy ostatnio jadłam ciasto ze śliwkami, to wygląda wspaniale 🙂

  16. Veggie says: 4 października 2012 at 13:18

    mniam, kruche i ze śliwkami, uwielbiam 🙂

  17. B-e-a-utiful says: 4 października 2012 at 13:34

    zjadłabym całe naraz <3

  18. Weronika says: 4 października 2012 at 14:25

    Prosty przepis, a ciasto wyśmienite. Mniam:)

  19. zufik says: 4 października 2012 at 15:14

    Z chęcią bym pochłonęła kawałeczek, może niejeden nawet;)

  20. Anonimowy says: 4 października 2012 at 16:48

    Tak pysznie upieczone ciacho, zachwycasz ponownie 🙂

  21. Kamciss says: 4 października 2012 at 16:50

    Ciasto wygląda cudownie 🙂

  22. Majana says: 4 października 2012 at 17:23

    Pyszne:) Śliwki + budyń brzmi znakomicie 🙂

  23. Ania says: 4 października 2012 at 17:45

    Babcia mi dzisiaj powiedziała, że zjadłaby sobie ciasto ze śliwkami, więc chyba zrobię to Twoje 🙂

  24. grazyna says: 4 października 2012 at 18:07

    Ale to musi być pyszne 🙂

  25. soulstorm-everywhere says: 4 października 2012 at 18:45

    same dobre połączenia, kruche, śliwy i budyń. no to połączenie musi być dobre 😉

  26. Amber says: 4 października 2012 at 19:10

    Jest śliczne!
    Marzę o kawałku…

  27. Karmel-itka. says: 4 października 2012 at 20:20

    Dusiu, ale Ty mnie rozpieszczasz takimi ciastami!

  28. pasjonatka says: 4 października 2012 at 20:29

    mam slabosc do takich ciast ;D

  29. Maja Skorupska says: 4 października 2012 at 20:31

    to ciasto aż się śmieje z Twojego zdjęcia, super apetyczne:)

  30. Beatrice says: 4 października 2012 at 20:51

    Śliwki i kruche ciasto to połączenie idealne!

  31. Anika says: 5 października 2012 at 18:41

    Pysznie wygląda! Od dawna chodzi za mną ciasto ze śliwkami, które ostatnio często goszczą na mym stole. Teraz nadszedł czas na ciasto śliwkowe!

  32. Anonimowy says: 5 października 2012 at 20:31

    na jak dużą blaszkę przygotowana była taka ilość składników?

    1. Dusia says: 9 października 2012 at 09:47

      30x40cm, zawsze część ciasto można zamrozić 🙂

  33. natka2303 says: 5 października 2012 at 21:10

    jestem zauroczona tym ciastem 🙂 i myślę, że jutro je upiekę 🙂

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.