Iść.
W stronę słońca.
Szybkie ciasto z borówkami
robiłam z połowy porcji, a czas pieczenia skróciłam do 40min
2,5 szklanki mąki
4 jajka
szklanka mleka
1,5 szklanki cukru
niepełna szklanka oleju
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
borówki
Wszystkie składniki wrzucić do miski i zmiksować.
Wylać do tortownicy wysmarowanej tłuszczem.
Na wierzch ciasta wysypać borówki (nie przesadzajcie tak jak ja z ich ilością, bo skończy się zakalcem).
Piec przez godzinę w 180st.C.
Przy pieczeniu wykorzystałam formę od takakuchnia.pl, która wygląda tak:
Moje ciasto zyskało na wyglądzie, a dzięki temu, że forma jest z silikonu nie musiałam jej niczym smarować, a po upieczeniu ciasto wyskoczyło dosłownie z foremki 🙂 Jeżeli chcecie sobie kupić taką formę zajrzyjcie tutaj, koszt jest niewielki a miny domowników po zobaczeniu ciasta rozanielone 🙂
Inne ciasto z borówkami znajdziesz tutaj {klik}
wygląda wspaniale, a zakalce mają swój niepowtarzalny smak. Fajna foremka. Pozdrawiam
jakie piękne serducho!
Wspaniale wygląda!
Pozdrawiam serdecznie!
jaka świetna foremeczka! 🙂
Serduszkowo:) Śliczniutko:)
Oj tam zakalec, ważne że borówek jest dużo 🙂
Jakie słodkie:) podoba mi się taka foremka:)
ale świetnie wygląda:)
mniam ,takie serducho to bym z wielką ochotą skonsumowała <3
przepysznie wygląda !
to lubię!
Ale pięknie wygląda! Od razu człowiek się uśmiecha, kiedy widzi takie ciacho 🙂 Pozdrawiam!
Słodziuchne takie serduszkowe 🙂
Wygląda smakowicie! Wpadnij do mnie do pracy z takim!
Fajne są foremki w kształcie serca 🙂
wspaniale ci wyszło 🙂
śliczne to borówkowe serduszko 🙂
uwielbiam ciasta jagodowe! swoją droga prześwietny banner, piękna z Ciebie kobieta! 🙂
borówki mmm:D piękne ciasto!
Zakochane ciasto:-)
ale świetna foremka 🙂
Śliczne, takie estetyczne 🙂
fajna ta foremka, chyba sobie kupię 🙂
Podoba mi się ten przepis. Na zewnątrz ciasto wygląda na chrupiące a w środku dużo owoców:)
CIasto z pewnością pyszne, ale ta forma w kształcie serca jest przecudna.
jest prześliczne! musiało być pyszne, aj zjadłabym kawałeczek 😉
fajne serduszko 🙂
oj, zazdroszczę Ci tej foremki 🙂
Ale super ciacho! Wpadam na kawę ;]
czy ta forma sie wygina?:D jest jakby z gumy?
Jest napisane, że forma jest silikonowa. Lekko się wygina.
Urocza forma 🙂 Bardzo fajnie wygląda w niej Twoje borówkowe ciasto 🙂
Nie dość, że ciacho kusząco jagodowe, wygląd wspaniały, taki domowy, to jeszcze kształt foremki po prostu rozbrajający! :0
;)))
a czy można robić to ciasto w formie na tartę?
myślę, że urośnie za wysokie, chyba ze zrobisz z połowy porcji
zrobiłam w formie na muffinki – świetne! wyszło 8 dużych 🙂 mniam!
pozdrawiam i będę zaglądać częściej!
Lena
Super, że smakowało 🙂 Podziel się zdjęciem na fanpagu 🙂
Super przepis,szybciutki i przepyszny.Cała blacha znikła w mgnieniu oka.
ciasto się spaliło z wierzchu, ale nie upiekło w środku- szkoda czasu i składnków
najwidoczniej było źle zrobione, albo na nieodpowiedni poziom w piekarniku włożone.
foremka jest spoko,ale czy zakalec nie wyjdzie? Bo z tego co widze to jest zakalec i nie zbyt to smacznie wyglada.wszystkie skladniki razem wymieszac a moze tak zrobic ze borowki na sam koniec sie daje i letko wymieszac nie miksowac ze wszystkimi skladnikami.zobacze….