Oby dalej.
Tak dobrze.
Ze wszystkim.
Ciasto z masą budyniową i truskawkami
biszkopt:
5 jajek
3/4 szklanki. cukru
3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
krem budyniowy:
budyń śmietankowy (bez cukru)
3 łyżki cukru
2 szklanki mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
ok. 5 łyżek dżemu truskawkowego
300 gram truskawek
listki mięty
Biszkopt: białka oddzielić od żółtek.
Białka ubić mikserem na sztywną pianę.
Łyżka po łyżce, dalej miksując, wsypywać cukier.
Dodawać po kolei żółtka miksując.
Mąki wymieszać ze sobą i przesiać, następnie wsypywać do ciasta stopniowo i ręcznie wymieszać.
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Wlać ciasto i piec je w temp. 170 st.C. przez około 30-40 minut do tzw. suchego patyczka.
Odstawić biszkopt do ostygnięcia.
Biszkopt można przekroić na pół i wykorzystać jeden blat albo użyć całego.
Krem:
Do garnka przelać 1,5 szklanki mleka i cukier, podgrzewać.
W połówce szklanki mleko wymieszać z budyniem i mąką ziemniaczaną.
Gdy mleko w garnku się zagotuje dodać zawartość szklanki z budyniem i energicznie mieszać trzepaczką do połączenia całości.
Pozostawić krem do lekkiego ostudzenia, kładąc na ciasto może być ciepły.
Składanie: Na wystudzony biszkopt wyłożyć warstwę dżemu truskawkowego (przepis tutaj).
Na dżem wyłożyć masę budyniową.
Wierzch ozdobić połówkami truskawek i miętą (użyłam truskawkowej).
Przechowywać w lodówce.
Dodajesz mąkę ziemniaczaną jeszcze do budyniu z paczki, tak?
Zapamiętam ten myk :)) Dzięki!
Zgadza się, dodatek mąki powoduje że masa jest jeszcze bardziej gęsta:)
ojej, jakie słodziutkie!
ja bym z chęcią podała taki krem z truskawkami na tarcie <3
wygląda smakowicie:) nie ma nic lepszego o tej porze roku niż ciasto z truskawkami:)
Fajny pomysł. Muszę kiedyś wykorzystać 🙂
co za słodkie pychoty 🙂
Zdecydowanie biszkopt z proszkiem do pieczenia jest o NIEBO lepszy. 😉
niestety nie zgodzę się, biszkopt na proszku jest piekący w usta i wcale nie wyrasta lepiej niż bez proszku 🙂
smacznie wygląda chętnie bym zjadła coś takiego:)