image_pdfPDFimage_printWydrukuj
Oby dalej.
Tak dobrze.
Ze wszystkim.
Ciasto z masą budyniową i truskawkami
ciasto z budyniem i truskawkami, ciasto z masą budyniową i truskawkami, ciasto z truskawkami przepis, przepis na ciasto z truskawkami

biszkopt:
5 jajek
3/4 szklanki. cukru
3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
krem budyniowy:
budyń śmietankowy (bez cukru)
3 łyżki cukru
2 szklanki mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
ok. 5 łyżek dżemu truskawkowego
300 gram truskawek
listki mięty
Biszkopt: białka oddzielić od żółtek.
Białka ubić mikserem na sztywną pianę.
Łyżka po łyżce, dalej miksując, wsypywać cukier.
Dodawać po kolei żółtka miksując.
Mąki wymieszać ze sobą i przesiać, następnie wsypywać do ciasta stopniowo i ręcznie wymieszać.
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Wlać ciasto i piec je w temp. 170 st.C. przez około 30-40 minut do tzw. suchego patyczka.
Odstawić biszkopt do ostygnięcia.
Biszkopt można przekroić na pół i wykorzystać jeden blat albo użyć całego.
Krem
Do garnka przelać 1,5 szklanki mleka i cukier, podgrzewać.
W połówce szklanki mleko wymieszać z budyniem i mąką ziemniaczaną.
Gdy mleko w garnku się zagotuje dodać zawartość szklanki z budyniem i energicznie mieszać trzepaczką do połączenia całości.
Pozostawić krem do lekkiego ostudzenia, kładąc na ciasto może być ciepły.
Składanie: Na wystudzony biszkopt wyłożyć warstwę dżemu truskawkowego (przepis tutaj).
Na dżem wyłożyć masę budyniową.
Wierzch ozdobić połówkami truskawek i miętą (użyłam truskawkowej).
Przechowywać w lodówce.
ciasto z budyniem i truskawkami, ciasto z masą budyniową i truskawkami, ciasto z truskawkami przepis, przepis na ciasto z truskawkami

ciasto z budyniem i truskawkami, ciasto z masą budyniową i truskawkami, ciasto z truskawkami przepis, przepis na ciasto z truskawkami

10 Replies to “Ciasto z budyniem i truskawkami”

  1. *D says: 27 czerwca 2013 at 05:03

    Dodajesz mąkę ziemniaczaną jeszcze do budyniu z paczki, tak?
    Zapamiętam ten myk :)) Dzięki!

    1. Dusia says: 27 czerwca 2013 at 08:39

      Zgadza się, dodatek mąki powoduje że masa jest jeszcze bardziej gęsta:)

  2. robaszekk says: 27 czerwca 2013 at 06:49

    ojej, jakie słodziutkie!

  3. apteka marzenie says: 27 czerwca 2013 at 07:09

    ja bym z chęcią podała taki krem z truskawkami na tarcie <3

  4. Justyna Bąk says: 27 czerwca 2013 at 10:03

    wygląda smakowicie:) nie ma nic lepszego o tej porze roku niż ciasto z truskawkami:)

  5. Kamciss says: 27 czerwca 2013 at 10:36

    Fajny pomysł. Muszę kiedyś wykorzystać 🙂

  6. Jey says: 27 czerwca 2013 at 11:45

    co za słodkie pychoty 🙂

  7. olala says: 27 czerwca 2013 at 19:55

    Zdecydowanie biszkopt z proszkiem do pieczenia jest o NIEBO lepszy. 😉

    1. Dusia says: 28 czerwca 2013 at 09:10

      niestety nie zgodzę się, biszkopt na proszku jest piekący w usta i wcale nie wyrasta lepiej niż bez proszku 🙂

  8. naleśniki says: 27 czerwca 2013 at 22:59

    smacznie wygląda chętnie bym zjadła coś takiego:)

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.