Raz na jakiś czas lubię przygotować coś trudniejszego, lubię wyzwania, tak było przy przepisie na babeczki z sercem. Tym raz pokusiłam się o przygotowanie przepisu na ciasto z sercem, a konkretnie jest to walentynkowa babka kakaowa z sercem. Uśmiech po przekrojeniu gwarantowany :). Inne przepisy na Walentynki można znaleźć tutaj – klik.
Babkę przygotowałam w silikonowej formie od EMAKO, z której ciasto bez problemu wyskoczyło, bez natłuszczania i nadało mu piękny kształt. Na zdjęciach widzicie też piękną kratkę Wiltona, również do kupienia w sklepie Emako, która zarówno jest pięknym rekwizytem do zdjęć, ale ułatwia też lukrowania czy chłodzenie ciast, bo pokryta jest specjalnym tworzywem, które zapobiega przywieraniu.
Babka walentynkowa z sercem
ciasto różowe:
szklanka mąki
2 jajka
łyżeczka proszku do pieczenia
125 g margaryny lub masła
1/3 szklanki cukru
barwnik fioletowy/różowy/czerwony w proszku
ciasto kakaowe:
1 i 3/4 szklanki mąki
2 łyżki kakao
3/4 szklanki cukru
2 łyżki cukru waniliowego
4 jajka
250 g margaryny lub masła
lukier:
białko
szklanka cukru pudru
barwnik różowy/czerwony
posypki serduszka i perełki
Składniki na ciasto różowe zmiksować ze sobą – trzeba dać około łyżeczkę barwnika w proszku.
Gęste ciasto przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec około 40 minut w temp. 180 st. C. do tzw. suchego patyczka.
Zostawić ciasto do ostudzenia, a następnie:
1. jeśli ciasto ładnie wyrosło to można je pokroić na kromki i wtedy wycinać foremką do ciasteczek kształt serduszek
2. jeśli nie wyrosło nic się nie stało, przekroić ciasto wzdłuż na 2/3 blaty i wycinać foremką do ciasteczek kształt serduszek.
Składniki na ciasto kakaowe zmiksować ze sobą – ciasto będzie bardzo gęste.
Jeżeli nie mamy formy silikonowej do babki to należy ją wcześniej natłuścić i obsypać bułką tartą (ja swoją starą formę aluminiową wyrzuciłam, kiedy użyłam silikonowej jest rewelacyjna – klik).
Ciasto kakaowe najlepiej przełożyć do szprycy bez końcówki i wycisnąć odrobinę ciasta na dno formy.
Na tym cieście układać w koło serduszka (brzuszkami do dołu – bo po wyjęciu babkę odwracamy!), jedno obok drugiego.
Wycisnąć na boki i górę resztę ciasta kakaowego, wyrównać wierzch.
Piec 40-50 minut w temp. 180 st.C.
Wyjąć ciasto na kratkę do ciasteczek, zostawić do ostudzenia.
Przygotować lukier miksując białko na sztywno, a następnie stopniowo dodawać cukier puder.
Na koniec dodawać barwnik, aż otrzymamy żądany kolor.
Lukier wylać na babkę, ozdobić posypkami.
Po przekrojeniu ciasta ukażą nam się serduszka.
wygląda rewelacyjnie:) świetne masz pomysły:)
faktycznie serduszko w środku wygląda super!
Pełne miłości
Ale uroczo wygląda:):)
muszę w końcu zainwestować w barwniki, aby móc tworzyć takie wspaniałości
Twoje ciasto wygląda cudownie!
świetnie się prezentuje!
Cudowne ciacho!
Idealne na Walentynki.