We wpisie „co warto zobaczyć na Krecie” wspominałam Wam o farmie, na której produkowana jest ekologiczna, certyfikowana i produkowana dawnymi metodami oliwa. Cretan Olive Oil Farm to jednak o wiele dłuższa historia, na którą Was zapraszam :).
Kreteńska farma oliwy znajduje się około 2-3 km od centrum miasta Agios Nikolaos. Na farmę można dojechać miejskich autobusem (bilet kosztuje kilka euro) z pętli w centrum miasta, ale warto w okolicy pętli złapać taksówkę i dogadać się, czy za kilka euro nie zawiezie nas na miejsce (my tak właśnie zrobiliśmy).
Po wejściu na farmę naszym oczom ukazuje się piękny ogródek z ziołami oraz mała zagroda, w której znajdują się kury i króliki jedzące arbuzy :).
Za darmo na miejscu możemy odwiedzić sklepik, w którym można zakupić naturalne kosmetyki, wyrabiane na miejscu naczynia ceramiczne oraz oczywiście oliwy i inne przetwory. Warto zrobić tu zakupy mając pewność co do jakości produktów. Ceny są bardzo atrakcyjne, porównywalne do cen w centrum w zwykłych sklepikach, ale tak jak mówię jakość ma tu ogromne znaczenie.
Dla mnie niepowtarzalną okazją była możliwość spróbowania każdego z wytwarzanych tu produktów – suszone pomidory w oliwie, wszelakie konfitury, oliwy, pasty z oliwek, tymiankowy miód, oliwki. Bardzo podobało mi się, że mieliśmy na to czas, nikt nas nie gonił ani też nie zachęcał do zakupu produktu, bo dobry produkt sam się obroni! To była kulinarna celebracja!
My zakupiliśmy tu kilka butelek dobrej oliwy, oliwki oraz mydełka na bazie oliwy.
Bilet wstępu na farmę kosztuje 1,5 euro, ale można zapłacić więcej i zwiedzać ją z przewodnikiem (farma nie jest duża, ale opowieści na pewno warto posłuchać), nam zależało na czasie, więc zwiedzaliśmy ją sami, jednak udało się nam trafić na pokaz i wykład, podczas którego dużo dowiedzieliśmy się o samej uprawie oliwy, jej wytwarzaniu, a także kilku informacjach, dlaczego Grecy nie chorują na choroby serca :). To tutaj dowiedzieliśmy się na jakiej podstawie kupowac i wybierać oliwy. Szczerze mówiąc, nie wiem czy mieliśmy farta, czy w cenie biletu tańszego zawsze jest prezentacja – dla nas było to bardzo ciekawe.
A potem pozostaje już zwiedzanie i oglądanie.
Tą maszyną tradycyjnie wyciska się olej z oliwek. |
Suszone pomidory |
Droga na końcu farmy prowadzi prosto nad morze. |
oliwki |
karob |
ziołowy ogródek |
Jeżeli będziecie w Agios Nikolaos na Krecie to koniecznie odwiedźcie to miejsce 🙂 to punkt obowiązkowy.
PS. Obsługa jest na tyle sympatyczna, że zamówiła nam powrotną taksówkę pod sam hotel :).
PS. Obsługa jest na tyle sympatyczna, że zamówiła nam powrotną taksówkę pod sam hotel :).
Jeśli wybieracie się do Grecji to powinien Was zainteresować wpis – co musisz zjeść na Krecie :).