image_pdfPDFimage_printWydrukuj
W Gdańsku dzisiaj leje deszcz, więc zapraszam Was na późne śniadanie. Polubiłam się ze szparagami, w szczególności tymi zielonymi. Więcej przepisów ze szparagami tu
Szparagi z szynką parmeńską i jajkiem sadzonym
2 porcje
8-10 szparagów
2 jajka
2 plastry szynki parmeńskiej
masło klarowane
sól, pieprz świeżo mielony
krem balsamiczny
Szparagom odłamać zdrewniałe końcówki (same złamią się w odpowiednim miejscu), zielone szparagi można lekko obrać obieraczką. 
W woku rozgrzać masło klarowane, wrzucić szparagi i smażyć przez kilka minut, obracać co jakiś czas.
W między czasie na oddzielnej patelni usmażyć jajka sadzone.
Szparagi doprawić solą i pieprzem, wyłożyć na talerz. 
Szynkę parmeńską podpiec w piekarniku aż będzie chrupiąca (albo na suchej patelni grillowej), a potem położyć szynkę na szparagi.
Na wierzchu ułożyć jajko sadzone, a całość można polać kremem balsamicznym.

One Reply to “Szparagi z szynką i jajkiem sadzonym”

  1. Kamil says: 16 czerwca 2017 at 11:18

    Hej, świetny wpis! Dzięki za ten przepis, prześle go mojej dziewczynie, bo szukała ostatnio wyzwania w kuchni, to na pewno jej się to spodoba!

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.