Różany zapach.
Różane róże.
Różowe.
Cukier różany
duża garść płatków dzikiej róży
szklanka cukru
Z każdego płatka dzikiej róży należy obciąć białą końcówkę, która zawiera gorycz.
Płatki ucierać w moździerzu, albo zmiksować drobno przy użyciu blendera.
Dodać cukier i rozcierać dalej, aż cukier się zabarwi.
Utarty cukier przełożyć na tackę i suszyć przez dobę.
Przełożyć do słoiczka.
ładne zdjęcia 😉
Piękne różane zdjęcia 🙂 Taki cukier musi wspaniale pachnieć.
Wczoraj próbowałam znaleźć róże w okolicy. Nigdzie ich nie ma! Jedynie przy ruchliwej drodze krajowej numer 5;/ A tak bardzo chciałaby zrobić taki cukier. Twój wygląda obłędnie:)
Też się naszukałam, ale w końcu nie daleko plaży w parku znalazłam.
Bajeczny dodatek 🙂
Świetny dodatek do ciast!
Przypomniałaś mi o pączkach z nadzieniem różanym 🙂 Ciekawa jestem do czego go użyjesz 🙂
ale cudowny! <3
No właśnie Dusia, do czego można użyć taki cukier? Pewnie do herbaty, ale ja nie słodzę 😀
Herbata, ale chyba mi szkoda. Myślałam o ciasteczkach posypanych takich cukrem, albo z nim. Można też górę ciasta posypać, albo podawać desery z takim cukrem.
No to super, dziękuję. Trzeba będzie nazbierać płatków róży 😀 Tylko raczej nie dziś, bo ciągle pada :/
Najlepsze są po deszczu, żeby były mokre, albo z rana jeszcze jak rosa jest 🙂
pieknie wyglada. Pozdrawiam serdecznie
Śliczny!
Uwielbiam ten zapach,kolor,smak.
Nigdy nie próbowałam, ale bardzo mnie ciekawi.
Musi piękne pachnieć taki cukier różany;)
wow super pomysł, ale musi pachnieć 😀
Ależ ten delikatny róż pięknie komponuje się z błękitnym….
uwielbiam wszystko, co różane:)
jakie tu zmiany podczas mojej nieobecności nastały 🙂
Muszę gdzieś wreszcie dorwać krzew róży, wygląda pięknie! No i bardzo ładne nowe zdjęcia przy tytule bloga 🙂
Pięknie wygląda! Jak tylko zdobędę płatki róży, od razu robię 🙂
Wygląda apetycznie, jak mawia Puchatek;)
cudnie wygląda:)
Super pomysł! Ja też idę poszukać róży :}
Bardzo pomysłowe, taki cukier musi nieziemsko pachnieć. Niestety nigdy go nie próbowałam, ale myśle, że czas to nadrobić! Pozdrawiam i zapraszam do siebie! :3 http://www.czarywkuchni.blogspot.com
pięknie wygląda 🙂
Piękne zdjęcie/
no wygląda znakomicie 🙂 a zdjęcia przepiękne ….
piękna metamorfoza pospolitego cukru 🙂
Słoiczek radości!
Cudny:)
Super pomysł:)
Staram się unikać cukru, ale dla takiego mogłabym zrobić wyjątek 🙂 a jeszcze gdyby nim posypać jakieś pyszne ciastka – mniam! 🙂
Chyba też zrobię sobie taki cukier 🙂
Pachnie pięknie 🙂
O muszę spróbować:) mam na działce wielkiego krzaczora i robiłam zwyczajną konfiturę różaną ale i to trzeba się natrzeć… olaboga!:) a z tym cukrem mam nadzieję trochę mniej zachodu:)
U mnie na blogu cukier będzie jutro 😉
Ślicznie wygląda z tą tasiemką:)
Zmiana zdjęć na blogu też korzystna:)
jak ładnie wyglada 😉
Cudo!!! Już sobie wyobrażam słodkie bułeczki z takim cukrem!
A która to konkretnie róża? Ta jasno różowa czy ciemno?
O taka – http://e-kartki.net.pl/kartki/52/2/d/2821.jpg 🙂
uwielbiam ten aromat 🙂
Muszę wypróbować i zrobić sama.
Ale mi smaku narobiłaś tymi różami. Dusia ale u mnie niet takich róż:( U teściowej w ogrodzie jest kilka odmian, ale nie wiem czy sie nadają:(
można spróbować z małej ilości 🙂 tylko może wyjść gorzkie 🙁
Mała rzecz, a jak może cieszyć, chyba się skuszę na taki cukier, bo uwielbiam różane akcenty w kuchni 🙂
Pięknie wygląda! Musi cudownie smakować i pachnieć:)
Uwielbiam cukier różany. Do mojej kolekcji dołaczył jeszcze lawendowy ;] Pozdrawiam serdecznie ;]
Coś wspaniałego. Muszę, muszę go mieć!!!!