image_pdfPDFimage_printWydrukuj

Różany zapach.
Różane róże.
Różowe.


Cukier różany

duża garść płatków dzikiej róży
szklanka cukru
Z każdego płatka dzikiej róży należy obciąć białą końcówkę, która zawiera gorycz.
Płatki ucierać w moździerzu, albo zmiksować drobno przy użyciu blendera.
Dodać cukier i rozcierać dalej, aż cukier się zabarwi.
Utarty cukier przełożyć na tackę i suszyć przez dobę. 
Przełożyć do słoiczka.

50 Replies to “Cukier różany.”

  1. Barbara says: 4 lipca 2012 at 07:06

    Piękne różane zdjęcia 🙂 Taki cukier musi wspaniale pachnieć.

  2. Gula says: 4 lipca 2012 at 07:19

    Wczoraj próbowałam znaleźć róże w okolicy. Nigdzie ich nie ma! Jedynie przy ruchliwej drodze krajowej numer 5;/ A tak bardzo chciałaby zrobić taki cukier. Twój wygląda obłędnie:)

    1. Dusia says: 4 lipca 2012 at 12:02

      Też się naszukałam, ale w końcu nie daleko plaży w parku znalazłam.

  3. Kamila says: 4 lipca 2012 at 07:21

    Bajeczny dodatek 🙂

  4. Dzikowiec says: 4 lipca 2012 at 07:25

    Świetny dodatek do ciast!

  5. Agata Pachla says: 4 lipca 2012 at 07:25

    Przypomniałaś mi o pączkach z nadzieniem różanym 🙂 Ciekawa jestem do czego go użyjesz 🙂

  6. vinka says: 4 lipca 2012 at 07:33

    ale cudowny! <3

  7. gosijka says: 4 lipca 2012 at 07:33

    No właśnie Dusia, do czego można użyć taki cukier? Pewnie do herbaty, ale ja nie słodzę 😀

    1. Dusia says: 4 lipca 2012 at 12:04

      Herbata, ale chyba mi szkoda. Myślałam o ciasteczkach posypanych takich cukrem, albo z nim. Można też górę ciasta posypać, albo podawać desery z takim cukrem.

    2. gosijka says: 4 lipca 2012 at 13:41

      No to super, dziękuję. Trzeba będzie nazbierać płatków róży 😀 Tylko raczej nie dziś, bo ciągle pada :/

    3. Dusia says: 4 lipca 2012 at 13:58

      Najlepsze są po deszczu, żeby były mokre, albo z rana jeszcze jak rosa jest 🙂

  8. Amorek says: 4 lipca 2012 at 07:39

    pieknie wyglada. Pozdrawiam serdecznie

  9. Amber says: 4 lipca 2012 at 07:41

    Śliczny!
    Uwielbiam ten zapach,kolor,smak.

  10. Gosia says: 4 lipca 2012 at 07:43

    Nigdy nie próbowałam, ale bardzo mnie ciekawi.

  11. Aneta says: 4 lipca 2012 at 07:50

    Musi piękne pachnieć taki cukier różany;)

  12. Mienta says: 4 lipca 2012 at 08:18

    wow super pomysł, ale musi pachnieć 😀

  13. Drui... says: 4 lipca 2012 at 08:21

    Ależ ten delikatny róż pięknie komponuje się z błękitnym….

  14. goh. says: 4 lipca 2012 at 08:47

    uwielbiam wszystko, co różane:)

  15. kawa-u-bet says: 4 lipca 2012 at 09:08

    jakie tu zmiany podczas mojej nieobecności nastały 🙂

  16. głodomorek says: 4 lipca 2012 at 09:16

    Muszę gdzieś wreszcie dorwać krzew róży, wygląda pięknie! No i bardzo ładne nowe zdjęcia przy tytule bloga 🙂

  17. Beatrice says: 4 lipca 2012 at 09:52

    Pięknie wygląda! Jak tylko zdobędę płatki róży, od razu robię 🙂

  18. Urszula Jaworska says: 4 lipca 2012 at 09:58

    Wygląda apetycznie, jak mawia Puchatek;)

    1. AnnaA-G says: 4 lipca 2012 at 10:22

      cudnie wygląda:)

  19. ola in the kitchen says: 4 lipca 2012 at 10:30

    Super pomysł! Ja też idę poszukać róży :}

  20. Becia says: 4 lipca 2012 at 10:48

    Bardzo pomysłowe, taki cukier musi nieziemsko pachnieć. Niestety nigdy go nie próbowałam, ale myśle, że czas to nadrobić! Pozdrawiam i zapraszam do siebie! :3 http://www.czarywkuchni.blogspot.com

  21. Ewa w kuchni says: 4 lipca 2012 at 12:03

    pięknie wygląda 🙂

  22. Inka says: 4 lipca 2012 at 13:01

    no wygląda znakomicie 🙂 a zdjęcia przepiękne ….

  23. Veggie says: 4 lipca 2012 at 15:07

    piękna metamorfoza pospolitego cukru 🙂

  24. olala says: 4 lipca 2012 at 15:18

    Słoiczek radości!

  25. Agaton says: 4 lipca 2012 at 17:43

    Staram się unikać cukru, ale dla takiego mogłabym zrobić wyjątek 🙂 a jeszcze gdyby nim posypać jakieś pyszne ciastka – mniam! 🙂

  26. Karolcia says: 4 lipca 2012 at 17:44

    Chyba też zrobię sobie taki cukier 🙂

  27. Majana says: 4 lipca 2012 at 18:33

    Pachnie pięknie 🙂

  28. Karolka says: 4 lipca 2012 at 18:42

    O muszę spróbować:) mam na działce wielkiego krzaczora i robiłam zwyczajną konfiturę różaną ale i to trzeba się natrzeć… olaboga!:) a z tym cukrem mam nadzieję trochę mniej zachodu:)

  29. Ania says: 4 lipca 2012 at 18:49

    U mnie na blogu cukier będzie jutro 😉

  30. kaczodajnia.blogspot.com says: 4 lipca 2012 at 19:04

    Ślicznie wygląda z tą tasiemką:)
    Zmiana zdjęć na blogu też korzystna:)

  31. pasjonatka says: 4 lipca 2012 at 20:17

    jak ładnie wyglada 😉

  32. Phalange says: 4 lipca 2012 at 20:43

    Cudo!!! Już sobie wyobrażam słodkie bułeczki z takim cukrem!
    A która to konkretnie róża? Ta jasno różowa czy ciemno?

  33. kuchenny bałagan says: 4 lipca 2012 at 21:00

    uwielbiam ten aromat 🙂

  34. Arcoiris says: 4 lipca 2012 at 21:32

    Muszę wypróbować i zrobić sama.

  35. abcmojejkuchni says: 5 lipca 2012 at 18:45

    Ale mi smaku narobiłaś tymi różami. Dusia ale u mnie niet takich róż:( U teściowej w ogrodzie jest kilka odmian, ale nie wiem czy sie nadają:(

    1. Dusia says: 5 lipca 2012 at 18:46

      można spróbować z małej ilości 🙂 tylko może wyjść gorzkie 🙁

  36. burczymiwbrzuchu says: 5 lipca 2012 at 19:31

    Mała rzecz, a jak może cieszyć, chyba się skuszę na taki cukier, bo uwielbiam różane akcenty w kuchni 🙂

  37. Basia says: 5 lipca 2012 at 20:34

    Pięknie wygląda! Musi cudownie smakować i pachnieć:)

  38. adi says: 7 lipca 2012 at 07:05

    Uwielbiam cukier różany. Do mojej kolekcji dołaczył jeszcze lawendowy ;] Pozdrawiam serdecznie ;]

  39. Wanda Piotrowska says: 23 czerwca 2013 at 16:26

    Coś wspaniałego. Muszę, muszę go mieć!!!!

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.