Pyszny, letni obiad? Cukinia faszerowana!
Cukinia faszerowana mięsem i kaszą jaglaną

2 większe cukinie
szklanka kaszy jaglanej
2,5 szklanki wody + 2 szklanki przegotowanej wody lub bulionu do pieczenia
500 g mięsa mielonego z indyka
łyżeczka pieprzu ziołowego
łyżeczka zielonej czubrycy
pół łyżeczki ostrej papryki
pół łyżeczki ziół prowansalskich
3 ząbki czosnku
jajko
kilka plasterków żółtego sera (w wersji fit zrezygnować)
sól
Ugotować kaszę jaglaną na sypko według instrukcji na opakowaniu – przelać kaszę wrzątkiem by pozbyć się goryczki, a następnie zalać zimną wodą w rondlu z dodatkiem soli i gotować, co jakiś czas mieszając, aż wchłonie wodę i będzie miękka.
Odstawić do ostygnięcia.
Cukinie przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne.
Kaszę wymieszać z mięsem, jajkiem, przeciśniętymi ząbkami czosnku i przyprawami. 
Gotową mieszanką napełniać cukinie które ułożyć w naczyniu żaroodpornym – na dno wlać wodę lub bulion. 
Piec papryki w temp. 180 st.C. przez 30 minut, następnie na wierzchu położyć po plasterku sera- zapiekać jeszcze przez 20 minut.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.