Sezon rabarbarowy uważam za rozpoczęty z początkiem maja. Na blogu znajdziecie przepisy z rabarbarem, ale takiego ciasta jeszcze nie było – lekkie jak puszek, delikatne z nutą kwaskowatego rabarbaru. Obowiązkowo spróbujcie, jeśli lubicie lekkie biszkoptowe ciasta z owocami – ja jestem ich wielką fanka.
Delikatne ciasto z rabarbarem
5 jajek
szklanka drobnego cukru
3/4 szklanki oleju
szklanka mąki pszennej
pół szklanki ziemniaczanej
300 g rabarbaru
Oddzielić białka od żółtek.
Białka ubić na sztywno, a następnie stopniowo wsypywać cukier ciągle miksując aż piana stanie się lśniąca.
Dodawać stopniowo żółtka, a następie strużką wlewać olej i jeszcze chwilę miksować.
Dodać przesiane mąki i ręcznie łopatką całość dokładnie wymieszać.
Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej blaszki 25×35 cm.
Na wierzchu ułożyć pokrojony w kostkę rabarbar.
o jaki prosty przepis 🙂 muszę spróbować, bo wygląda smakowicie 🙂
spróbuj koniecznie i wyślij mi fotkę do galerii czytelników
ciasta z rabarbarem królują ale w sumie to przecież początek rabarbarowego sezonu:) takie szybkie ciasta są najsmaczniejsze:) pozdrawiam
Super, takie przepisy lubię, proste i efektowne zarazem.
Ciasto wczoraj upiekłam z Twojego przepisu, baaaaardzo pulchne i smaczne ciasto, prawie jak mgiełka, gorąco polecam 🙂
bardzo mi miło i cudownie cieszę się, że smakowało 🙂 tylko gdzie zdjęcie do albumu czytelników hihi
Cudownie pulchniutkie i leciutkie, mniam! 🙂
Wczoraj spróbowałam i wyszło rewelacyjnie. Bardzo smaczne i lekkie ciasto.
baaardzo się cieszę, smakowało 🙂