image_pdfPDFimage_printWydrukuj
Sezon rabarbarowy uważam za rozpoczęty z początkiem maja. Na blogu znajdziecie przepisy z rabarbarem, ale takiego ciasta jeszcze nie było – lekkie jak puszek, delikatne z nutą kwaskowatego rabarbaru. Obowiązkowo spróbujcie, jeśli lubicie lekkie biszkoptowe ciasta z owocami – ja jestem ich wielką fanka.

Delikatne ciasto z rabarbarem

5 jajek
szklanka drobnego cukru
3/4 szklanki oleju
szklanka mąki pszennej
pół szklanki ziemniaczanej
300 g rabarbaru
Oddzielić białka od żółtek.
Białka ubić na sztywno, a następnie stopniowo wsypywać cukier ciągle miksując aż piana stanie się lśniąca.
Dodawać stopniowo żółtka, a następie strużką wlewać olej i jeszcze chwilę miksować.
Dodać przesiane mąki i ręcznie łopatką całość dokładnie wymieszać.
Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej blaszki 25×35 cm.
Na wierzchu ułożyć pokrojony w kostkę rabarbar.
Piec w temp. 180 st.C przez 50 minut.

9 Replies to “Delikatne ciasto z rabarbarem”

  1. Xiness says: 3 maja 2016 at 10:31

    o jaki prosty przepis 🙂 muszę spróbować, bo wygląda smakowicie 🙂

    1. Dusia says: 3 maja 2016 at 12:46

      spróbuj koniecznie i wyślij mi fotkę do galerii czytelników

  2. piegusek says: 3 maja 2016 at 18:49

    ciasta z rabarbarem królują ale w sumie to przecież początek rabarbarowego sezonu:) takie szybkie ciasta są najsmaczniejsze:) pozdrawiam

  3. Patery posrebrzane says: 5 maja 2016 at 11:55

    Super, takie przepisy lubię, proste i efektowne zarazem.

  4. Unknown says: 5 maja 2016 at 18:20

    Ciasto wczoraj upiekłam z Twojego przepisu, baaaaardzo pulchne i smaczne ciasto, prawie jak mgiełka, gorąco polecam 🙂

    1. Dusia says: 6 maja 2016 at 15:00

      bardzo mi miło i cudownie cieszę się, że smakowało 🙂 tylko gdzie zdjęcie do albumu czytelników hihi

  5. gin says: 10 maja 2016 at 12:57

    Cudownie pulchniutkie i leciutkie, mniam! 🙂

  6. Edyta says: 11 maja 2016 at 12:15

    Wczoraj spróbowałam i wyszło rewelacyjnie. Bardzo smaczne i lekkie ciasto.

    1. Dusia says: 11 maja 2016 at 19:24

      baaardzo się cieszę, smakowało 🙂

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.