Deser.
Dla biologa:)
Ziemia z robakami, czyli dirt cake
budyń śmietankowy
0,5litra mleka
szczypta zielonego barwnika w proszku
1,5 opakowania herbatników kakaowych Petit Beurre
żelki robaki
Przygotować budyń według instrukcji na opakowaniu dodając 0,5litra mleka i szczyptę barwnika (zamiast barwnika można użyć budyń pistacjowy, ale kolor nie będzie taki intensywny).
Herbatniki przełożyć do woreczka i przy użyciu tłuczka rozkruszyć na mniejsze kawałki.
Na dno pucharków nałożyć odrobinę naszej ziemi, czyli rozkruszonych herbatników.
Na to wykładamy budyń, a na górę resztę herbatników rozkruszonych.
Na wierzch kładziemy żelki.
Jutrzenka wprowadziła na rynek nowe herbatniki o smaku kakaowym, są bardzo mocno kakaowe i dorównują w smaku tym słynnym ciasteczkom, a cena wyraźniejsza mniejsza. Nie namakają szybko od kremów, więc idealnie sprawdzą się do ciast na zimno.Herbatniki uwielbiam od dziecka i często kupuję sobie w podróż, te na pewno zagoszczą w mojej kieszeni nie raz 🙂
Uwielbiam żelki,a ten deser wygląda fantastycznie 😉
Hmm. Oo
Powiem tak: uwielbiam ślimaki, chrabąszcze, świerszcze, będąc mniejsza znosiłam to dziadostwo do domu w słoikach i hodowałam. Nie ruszają mnie pająki, głaskałam tarantulę. ALE: dżdżownice są jedynymi robakami, które naprawdę wzbudzają we mnie panikę mieszaną z odruchem wymiotnym. Więc, gdyby tylko zmienić te żelki, skusiłabym się na ten deser. 😉
O tak, też tak robiłam:) To byłą niezła zabawa z robakami w domu:) Mama szału dostawała;) Ale tarantuli chyba bym nie pogłaskała a dżdżownice to było coś normalne;) razem z tatą chodziłam szukać robaków na ryby;)
O, coś dla mnie 🙂 Uczę się w liceum na profilu biologiczno-geograficznym 🙂
Haha boskie! 😀
aż się uśmiechnęłam do ekranu 🙂 chyba sobie zrobię taki deser 😉
super deserek, myślę, że nie tylko biolog by się skusił 🙂
Bardzo lubię tego typu kulinarne rozrywki 😉 I dlatego lubię Halloween, bo można wtedy robić różne takie cuda jak Twój 🙂
Świetny pomysł i dla tych starszych i młodszych biologów 🙂
Świetny pomysł! 🙂 Ostatnio widziałam na wsi w sklepie te herbatniki (oczywiście kupiłam – pyszne) i jeszcze kruche (50g) i zastanawiałam się, czemu na wsi są, a u mnie w Gdańsku nie widziałam. A teraz wiem, że to nowość 🙂
świetny pomysł zwłaszcza dla dzieci:)
Fajny deserek!
Przyjęcie dla dzieci bez takiego deseru, to byłby duży błąd:)
Świetne, nie trzeba się przy tym narobić, a efekt wow jest osiągnięty 🙂
Super, już gdzieś widziałam i zapomniałam, że miałam zrobić:))
Ekstra!!! 😀
Genialne! Na pewno spodoba się i małym i tym większym dzieciom 🙂
hahahaha na dziecięce party idealne:) dzieci padłyby z wrażenia:D:D:D:D
świetne 🙂 musze koniecznie z kubusiem zrobic 🙂 bedzie zachwycony robalami hehe 🙂
wygląda bardzo fajnie,super pomysł:)
super pomysł
http://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/
Wygląda czadowo 🙂 super pomysł! pozdrawiamy
O tak! Uwielbiam takie herbatniki… ale do rozkruszonych dodaję serek homogenizowany. polecam nastepnym razem, bo jest pyszne!
jak na ziemię z robakami to wygląda bardzo apetycznie:)
ale wymyśliłaś deser dla miłośników przyrody 🙂
fajny pomysł:) pozwolę sobie "zgapić" go przy najbliższym gotowaniu dla dzieciaków 🙂
kiedys kochalam zelki ^^
super pomysł, musiał być przepyszny, lubię takie zestawienie 🙂
Wygląda super, smakuje na pewno też- świetny przepis 🙂
w pierwszej chwili naprawdę myślałam,że w salaterce znajduje się ziemia, haha 😀
Super:) będzie idealne na halloween 🙂
strach jeść:)
http://www.slodkieslone.pl