image_pdfPDFimage_printWydrukuj

Niby uśmiech.

A jednak wciąż.
Zmartwień ciąg.
Gdzieś w głębi coś.

Frużelina truskawkowa
domowa frużelina truskawkowa, frużelina truskawkowa, przepis na frużelinę, przepis na frużelinę truskawkową, prosty dżem truskawkowy, frużelina z truskawkami przepis
500 gram truskawek
szklanka wody
100 gram cukru 
łyżeczka soku z cytryny
5 łyżeczek mąki ziemniaczanej
Truskawki pozbawione szypułek pokroić na mniejsze kawałki.
Przełożyć do garnuszka, zasypać cukrem, dodać 3/4 szklanki wody (200ml) i sok z cytryny.
Całość podgrzać aż truskawki zrobią się miękkie, ale nie rozpadną się całkowicie.
Do pozostałej wody dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać.
Mączny roztwór wlać do truskawek ciągle je mieszając.
Podgrzewać chwilę aż zgęstnieje.
Frużelinę jeszcze gorącą przełożyć do wyparzonych słoiczków, porządnie zakręcić i odstawić do góry dnem.
Ostudzoną można przełożyć do chłodnej piwnicy lub lodówki.
Frużelina idealna jest do gofrów, placuszków, deserów czy do podjadania 🙂
domowa frużelina truskawkowa, frużelina truskawkowa, przepis na frużelinę, przepis na frużelinę truskawkową, prosty dżem truskawkowy, frużelina z truskawkami przepis

domowa frużelina truskawkowa, frużelina truskawkowa, przepis na frużelinę, przepis na frużelinę truskawkową, prosty dżem truskawkowy, frużelina z truskawkami przepis

12 Replies to “Domowa frużelina truskawkowa”

  1. araika.art says: 11 lipca 2013 at 06:20

    Wygląda apetycznie!

  2. Paulina Kwiatkowska says: 11 lipca 2013 at 06:48

    Pycha, do frużeliny dopiero się przemierzam, ale uwielbiam <3

  3. Magdalena Maria says: 11 lipca 2013 at 07:19

    I teraz nic tylko zrobić gofry albo naleśniki <3

  4. robaszekk says: 11 lipca 2013 at 10:20

    mama byłaby zachwycona! dla mnie za słodko 🙂

    1. Dusia says: 11 lipca 2013 at 10:52

      Ta fruzelina jest niskocukrowa i nie jest bardzo słodka 🙂

  5. Aicena says: 11 lipca 2013 at 11:22

    pychowatości 🙂

  6. Josia says: 11 lipca 2013 at 13:19

    Bardzo fajny pomysł.
    I jaki prosty w przygotowaniu!

  7. Ela D. says: 11 lipca 2013 at 13:56

    Suuuper:)Do świeżo upieczonych mlecznych bułeczek…mmm…pycha!!!
    Pozdrawiamy:):)
    Tapenda

  8. Monika says: 11 lipca 2013 at 14:33

    Na później jak znalazł i przede wszystkim ten cudowny aromat 🙂

  9. Majana says: 11 lipca 2013 at 21:26

    Ojej, uśmiechnij się :*
    A taka frużelina musi być boska!:)

  10. Unknown says: 16 czerwca 2016 at 16:56

    Jak długo można przechowywać taka fruzelina? Czy trzeba wekowac?

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.