Żadna gotowa masa nie równa się z tą zrobioną we własnym domu. Możemy dawkować ilość cukru, olejków zapachowych i dodać jak tylko dużo chcemy orzechów i suszonych owoców. Domowa masa makowa idealnie nadaje się do drożdżowego makowca, kruchego makowca czy makowej choinki.
Przypominam, że wszystkie przepisy na święta zebrane są tutaj.
Domowa masa makowa
500 g maku mielonego
litr mleka
250 g cukru
50 g masła
10 g drożdży
kilka kropelek olejku migdałowego
około 150 g orzechów i suszonych owoców (orzechy włoskie, laskowe, rodzynki, żurawina)
łyżka skórki pomarańczowej
2 białka
Mak zalać mlekiem ponad powierzchnię, zagotować i gotować około 5 minut.
Wyłączyć palnik i zostawić mak na około 20 minut w mleku.
Po tym czasie odsączyć na gazie lub sicie o małych oczkach, a następnie zmielić (można użyć mak mielony i pominąć ten krok).
Dodać posiekane bakalie, suszone owoce i skórkę pomarańczową.
Drożdże rozmieszać z cukrem, stopionym masłem i olejkiem migdałowym, a potem dodać do masy.
Białka ubić na sztywną pianę i wmieszać delikatnie do masy.
Dodać posiekane bakalie, suszone owoce i skórkę pomarańczową.
Drożdże rozmieszać z cukrem, stopionym masłem i olejkiem migdałowym, a potem dodać do masy.
Białka ubić na sztywną pianę i wmieszać delikatnie do masy.
Jestem zwolenniczką robienia masy makowej samodzielnie. Smakuje zdecydowanie lepiej i ma się świadomość tego, co w tej masie jest. Bardzo fajny wpis i ładne zdjątka. Pozdrawiam. 🙂