Domowe wafle z masą czekoladową to też istny klasyk dawnych lat. Jak wiadomo klasyki to zawsze pewniaki na stole. Dobry pomysł na prezent i coś słodkiego, na świątecznym stole też się sprawdzą.
Domowe wafle czekoladowe
około 20 sztuk kwadratowych wafli
250 g masła
szklanka cukru
4 łyżki kakao
4 łyżki mleka w proszku
3 łyżki mleka
Masło rozpuścić z cukrem w rondlu, potem dodać kakao i mleko.
Wymieszaną masę połączyć z mlekiem w proszku i mieszać aż się połączy.
Ciepłą masą smarować wafle i je przekładać.
Docisnąć z góry czymś ciężkim i włożyć do lodówki do stężenia.
Pokroić dowolnie np. na trójkąty.
Takiej wersji nie znałam, mleko w proszku dałoby się zastąpić proszkowym roślinnym pewnie i miałabym wafle dla mojego alergika (masło może, ale mleka w proszku już nie).
Ooo takie wafelki to ja rozumiem, tęsknie za nimi, ale ciągle nie mam czasu na ich zrobienie, ale chyba w końcu się zepnę i je zrobię!