Poszła a może.
Przyjdzie jeszcze.
Zimo to jak?
Domowy smalec ze skwarkami
domowy smalec, przepis na smalec, domowy smalec ze skwarkami, smalec ze skwarkami, jak zrobić smalec
1 kg słoniny
200 gram boczku
3 cebule
2 łyżki majeranku
sól, pieprz
Ze słoniny pozbyć się skóry.
Następnie pokroić w drobną kostkę.
Przełożyć na głęboką patelnię i smażyć aż tłuszcz się wytopi na niewielkiej mocy kuchenki.
Kiedy będzie widać skwarki (ja połowy się pozbywam) dodać pokrojony w kosteczkę boczek i smażyć do momentu aż będzie złocisty.
Dodaję pokrojoną drobno cebulkę i całość smażę, aż będzie szklista.
Pod koniec dodaję majeranek, w tym momencie można dodać sól i pieprz (ja tego nie robię, smalec doprawiam na kanapce dopiero) i odstawić patelnie z kuchenki na 15 minut.
Przelewać do miseczek i zostawić do ostygnięcia.
Podawać z ogórkiem kiszonym.
domowy smalec, przepis na smalec, domowy smalec ze skwarkami, smalec ze skwarkami, jak zrobić smalec
domowy smalec, przepis na smalec, domowy smalec ze skwarkami, smalec ze skwarkami, jak zrobić smalec

20 Replies to “Domowy smalec”

  1. Maja Skorupska says: 18 lutego 2013 at 09:26

    proste, ale doskonałe:)

  2. monisia_d_88 says: 18 lutego 2013 at 09:36

    Ale mam teraz ogromną ochotę na ciemny chleb ze smalcem! Wygląda baaardzo apetycznie!

  3. BernadettaP says: 18 lutego 2013 at 09:58

    I ogórasek kiszony 🙂 Dusiu, śliczną masz miseczkę, zdradzisz gdzie kupiłaś 😀 ?

    1. Dusia says: 18 lutego 2013 at 10:03

      To wiekowa miseczka po prababci 🙂

  4. alucha says: 18 lutego 2013 at 11:29

    Lubię 🙂 choć myślę, że jeden z tych smaków, do których trzeba w pewnym sensie dorosnąć 🙂
    Piękna miska!

  5. Justyna Bąk says: 18 lutego 2013 at 14:27

    pyszni wygląda i jak ładnie podany:)

  6. blog okularnicy says: 18 lutego 2013 at 15:26

    niech idzie. niech nie wraca!
    rajuś, jak ja uwielbiam smalec!!!!!!!! Dusieńko, czemu mi to robisz?!!! 🙁

  7. Anula says: 18 lutego 2013 at 15:42

    Choć podobno nie zdrowy ,ja bardzo lubię taki smalczyk:)

  8. kuchcikOla says: 18 lutego 2013 at 15:42

    bardzo lubię zjeść czasem kromkę posmarowaną smalcem robionym przez Babcię – zawsze dodaje jeszcze pestek dyni i słonecznika, polecam! 🙂

  9. Ania says: 18 lutego 2013 at 16:56

    Dusia, ale śliczna miseczka!!! Też chce taką 🙂

  10. Magdalena says: 18 lutego 2013 at 17:30

    Ja dodaję odrobinę mleka, wtedy smalec jest taki fajnie biały. Smak wzbogacam czasami zamiast mleka po prostu papryką w proszku.

  11. Kamciss says: 18 lutego 2013 at 19:08

    Taką kanapkę to bym zjadła, nie pamiętam kiedy ostatnio miałam coś takiego w ustach! 🙂

  12. Ewa/ Domowabogini.pl says: 18 lutego 2013 at 19:32

    Nabrałam ochoty na domowy smalczyk ze skwarkami po Twoim wpisie:)

  13. Moja Manufaktura Smaku says: 18 lutego 2013 at 20:53

    O nieee Dusiu od jakiegoś czasu zdarza mi się, że wchodzę na Twojego bloga po 21.00 a wtedy najbardziej chce mi się jeść:):) pachnące pieczywo, smalec i ogórki:) tego mi teraz trzeba:)

  14. Paulina says: 18 lutego 2013 at 22:35

    U nas w domu szczególnie panowie się zajadają:D

  15. Agnieszka says: 19 lutego 2013 at 12:36

    Kiedyś, razem z kuzynostwem zjedliśmy Babci cały bochenek chleba z domowym smalcem. A wcale nie byliśmy duzi – Babcia nie mogła się nadziwić. A taki smalec nie ma sobie równych. Dziękuje za udział w akcji 🙂

  16. Malwinka says: 21 lutego 2013 at 22:27

    Domowy – najlepszy!! 🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.