Dzisiaj przedstawiam kolejną pozycję z cyklu „Pożeraczka książek”, czyli recenzji kulinarnych książek w 800 poście 🙂
„Doskonała kuchnia polska. Szkoła gotowania Marka Łebkowskiego.”
Marek Łebkowski
Wydawnictwo: Publicat
stron: 496

Jest to książka, którą można traktować, jako swoistą kulinarną Biblię. Warto od niej zaczynać swoje gotowanie, szkoda, że nie miałam jej na początku swoich przygód kulinarnych, o ile wszystko stałoby się prostsze.

Na początku książki znajduje się spis treści, w którym dowiadujemy się, że książka podzielona jest na kilka większych rozdziałów:
-wstęp
-śniadania i kolacja
-obiady domowe
-podwieczorki
-uroczystości domowe
-potrawy świąteczne
-potrawy na świeżym powietrzu, grill.
Natomiast na końcu jest przydatny leksykon i indeks.  
We wstępie autor wyjaśnia, że książka została stworzona zarówno dla tradycjonalistów, którzy lubią dania kuchni staropolskiej, jak również dla tych, którzy żądni są nowości, a cenią sobie czas.
Zaraz za wstępem jest dział „Wyposażenie kuchni i narzędzia kuchenne”, w którym opisane są najbardziej potrzebne narzędzia ułatwiające sprawne działanie w kuchni.
 Przeglądając następny dział „Techniki gotowania” na początku widzimy uśmiechniętego autora książki z kompletem garów, który emanuje pozytywną energią do nas. Dalej są już konkretne pojęcia bardzo porządnie wytłumaczone jak np. blanszowanie, kąpiel wodna, pasteryzacja czy duszenie.
Potem już rozpoczynają się rozdziały z przepisami. Na początku każdego podrozdziału omówiona jest historia danego produktu czy konkretnych potraw, dalej pojawiają się konkretne przepisy, z których część możemy zobaczyć na zdjęciach. Przy każdym podana jest liczba porcji, czas przygotowania oraz stopień trudności. W ramkach zawarto bardzo przydatne rady autora oraz w niektórych przepisach zobrazowano proces przygotowania krok po kroku, co dla początkującego kucharza jest bardzo pomocne, np. można nauczyć się odpowiednio smażyć omlet czy naleśniki, formować pyzy, ale także trudniejszych jak filetowanie ryb. 

 Co ciekawe, pomimo, że w tytule książki mowa o kuchni polskiej, nie jest to książka tylko z takimi daniami, co mnie cieszy. Znajdziemy przepisy inspirowane kuchnią grecką (chociażby sos tzatzyki), azjatycką (krewetki na różne sposoby), włoską (carpaccio z pomidorów) i innymi. 
Autorami fotografii pokazanych w książce jest siedem fotografów, przy czym jednym z nich jest sam autor książki, za co duży plus. Fotografie są barwne, proces przygotowania dobrze pokazany, są zdjęcia mniejsze i większe. 
Jak zawsze staram się recenzję poprzeć przygotowaniem przepisów bezpośrednio z danej pozycji, więc przygotowałam grzyby marynowane z tego przepisu (klik) i wyszły doskonale.

Na końcu książki przygotowany jest leksykon wyjaśniający różne terminy, od takich prostszych jak np. ananas, cynamon po trudniejsze dla początkującego w kuchni – flambirowanie, tapende, comber.
 Ostatnie strony to alfabetyczny spis treści, bardzo porządnie zrobiony.
„Doskonała kuchnia polska. Szkoła gotowania Marka Łebkowskiego” to obowiązkowa pozycja kulinarna w biblioteczce każdego fana gotowania. W szczególności polecam amatorom, ale i doświadczeni w dziedzinie gotowania nie będą zawiedzeni. Książka jest niezwykle praktyczna, dobrze wydana (w eleganckiej, twardej okładce), przydatna i uczenie się gotowania z niej to czysta przyjemność.
Dziękuję Wydawnictwu Publicat za tak genialną książkę!

10 Replies to “doskonała kuchnia polska. szkoła gotowania Marka Łebkowskiego recenzja”

  1. Karmel-itka. says: 28 września 2013 at 06:15

    mam tę książkę i korzystam z niej nagminnie! jest genialna, istne kompendium kulinarnej wiedzy.

  2. ✰ Justine ωith Ruth ✰ says: 28 września 2013 at 09:24

    Każdy powinien mieć jedną książkę kucharską 🙂 jeśli jej nie ma to napewno ta jest godna polecenia 🙂

    buziaki
    xo xo xo xo xo

  3. awoz says: 28 września 2013 at 11:59

    Ja tesz mam ta książkę i jestem z niej bardzo zadowolona

  4. Paulina Kwiatkowska says: 28 września 2013 at 17:04

    Takiej jeszcze nie mam, a wspaniale się prezentuje;)

  5. Evitaa says: 29 września 2013 at 09:28

    Mam nieco starsze wydanie. Przydaje się :).

  6. Moniszka says: 29 września 2013 at 15:16

    Tak dziewczyny zachwalałyście, Klaudia napisała taką recenzję, że od razu garnęłam się do Galerii Bałtyckiej i kupiłam 🙂 ale o dziwo w Empiku nie ma co szukać, w Matrasie ją znalazłam. Zniżek brak ale 40 zł za TAKĄ książkę, ilustrowaną, z tyloma poradami i przepisami, to nie jest chyba wygórowana cena. Jak przejrzę dokładnie to się wypowiem 🙂

    1. Dusia says: 29 września 2013 at 15:33

      Moniszka bardzo się cieszę, że mogłam pomóc 🙂 mam nadzieję, że też będziesz zadowolona tak jak ja 🙂

  7. Milly4884 says: 5 października 2013 at 17:47

    Mam tę książkę, jest swietna:) Naprawdę mogę ją polecić, korzystałam juz z wielu przepisów i wszystkie się sprawdzają.

  8. Milly4884 says: 5 października 2013 at 17:55

    Mam tę ksiązkę i naprawdę jest godna polecenia, ponieważ poza przepisami, które po prostu się udają uczy gotowania i radzi w róznych kwestiach.

  9. Anonimowy says: 17 maja 2018 at 08:06

    "siedem fotografów"???

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.