Idealne majowe.
Ciasto. Koniecznie.
Z mlekiem.
Drożdżówka z rabarbarem
zaczyn:
40 gram drożdży
pół szklanki ciepłego mleka
pół szklanki mąki
łyżka cukru
ciasto:
3 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
2 łyżki cukru waniliowego
pół szklanki ciepłego mleka
50 gram roztopionego i ostudzonego masła
2 jajka
5 łodyg rabarbaru
kruszonka:
200 gram mąki
100 gram cukru
100 gram masła roztopionego
Rozpocząć od przygotowania zaczynu: drożdże rozdrobnić i wrzucić do miski z mlekiem.
Dodać mąkę i cukier, wymieszać i zostawić w ciepłym miejscu na 30 minut, przykryte ściereczką – do podwojenia objętości.
Do wyrośniętego zaczynu dodać pozostałe składniki ciasta, za wyjątkiem rabarbaru.
Wyrobić gładkie i miękkie ciasto – zostawić w ciepłym miejscu pod przykryciem na godzinę.
W tym czasie pokroić rabarbar na kawałki o boku 1 cm.
Formę (okrągła 23 cm, prostokątna 35×20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto.
Wyłożyć na wierzch kawałki rabarbaru i zostawić na kolejne 30 minut do wyrastania.
W między czasie składniki na kruszonkę wymieszać ze sobą.
Ciasto posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180st.C i piec przez 40 minut do tzw. suchego patyczka.
W tle widzicie mlecznik z firmy Artists work shop, do zakupienia w tym dziale klik. A o samej firmie więcej już niedługo w oddzielnym poście.
Dodaję do piknikowej akcji klik.
Lubie drożdżowe z rabarbarem :)Kasia
Klasyka:)
Obłędna to drożdżówka:)
pyszności:)
pyszny pomysł:)
Biorę to w ciemno! 🙂
Pyszności!
Pozdrawiam i dziękuję za Twoją pyszną propozycję do rabarbarowej akcji:)
o rajusiu! rabarbar!!! ubóstwiam!!!
Pięknie wygląda to Twoje ciasto, masz uroczą formę !
ja też uwielbuam drożdżówke z rabarbarem ;);)
Mimo, że moja forma była większa, wyszła mi strasznie gruba drożdżówka. Przy owocach wilgotny pasek 🙁 Najlepsze świeże, później traci. Lepiej zrobić chyba z połowy porcji i zjeść od razu : )
Pozdrawiam, Ania
Nie można było podać przepisu albo w gramach albo w szklankach/łyżkach itd? Ciężko się to czyta w obecnej formie….