Idealne majowe.
Ciasto. Koniecznie.
Z mlekiem.

Drożdżówka z rabarbarem

zaczyn:
40 gram drożdży
pół szklanki ciepłego mleka
pół szklanki mąki
łyżka cukru
ciasto:
3 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
2 łyżki cukru waniliowego
pół szklanki ciepłego mleka
50 gram roztopionego i ostudzonego masła
2 jajka
5 łodyg rabarbaru
kruszonka:
200 gram mąki
100 gram cukru
100 gram masła roztopionego
Rozpocząć od przygotowania zaczynu: drożdże rozdrobnić i wrzucić do miski z mlekiem.
Dodać mąkę i cukier, wymieszać i zostawić w ciepłym miejscu na 30 minut, przykryte ściereczką – do podwojenia objętości.
Do wyrośniętego zaczynu dodać pozostałe składniki ciasta, za wyjątkiem rabarbaru.
Wyrobić gładkie i miękkie ciasto – zostawić w ciepłym miejscu pod przykryciem na godzinę.
W tym czasie pokroić rabarbar na kawałki o boku 1 cm.
Formę (okrągła 23 cm, prostokątna 35×20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto.
Wyłożyć na wierzch kawałki rabarbaru i zostawić na kolejne 30 minut do wyrastania.
W między czasie składniki na kruszonkę wymieszać ze sobą.
Ciasto posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180st.C i piec przez 40 minut do tzw. suchego patyczka.
W tle widzicie mlecznik z firmy Artists work shop, do zakupienia w tym dziale klik. A o samej firmie więcej już niedługo w oddzielnym poście.
drożdżówka z rabarbarem, ciasto drożdżowe z rabarbarem, ciasto drożdżowe, przepis na drożdżówkę
drożdżówka z rabarbarem, ciasto drożdżowe z rabarbarem, ciasto drożdżowe, przepis na drożdżówkę
Dodaję do piknikowej akcji klik.

12 Replies to “Drożdżówka z rabarbarem”

  1. Kasia Jurek says: 16 maja 2013 at 05:11

    Lubie drożdżowe z rabarbarem :)Kasia

  2. Anula says: 16 maja 2013 at 06:19

    Obłędna to drożdżówka:)

  3. bielinka says: 16 maja 2013 at 15:17

    Biorę to w ciemno! 🙂

  4. Olcik says: 16 maja 2013 at 17:39

    Pyszności!

    Pozdrawiam i dziękuję za Twoją pyszną propozycję do rabarbarowej akcji:)

  5. blog okularnicy says: 16 maja 2013 at 18:05

    o rajusiu! rabarbar!!! ubóstwiam!!!

  6. claudia u says: 19 maja 2013 at 05:39

    Pięknie wygląda to Twoje ciasto, masz uroczą formę !

  7. Anonimowy says: 24 maja 2013 at 20:14

    ja też uwielbuam drożdżówke z rabarbarem ;);)

  8. Anonimowy says: 28 maja 2013 at 15:18

    Mimo, że moja forma była większa, wyszła mi strasznie gruba drożdżówka. Przy owocach wilgotny pasek 🙁 Najlepsze świeże, później traci. Lepiej zrobić chyba z połowy porcji i zjeść od razu : )
    Pozdrawiam, Ania

  9. Anonimowy says: 15 czerwca 2013 at 09:46

    Nie można było podać przepisu albo w gramach albo w szklankach/łyżkach itd? Ciężko się to czyta w obecnej formie….

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.