Długie podróże.
Wspólne gotowanie.
Dużo uśmiechów.
Mała Dusia.
I duża Warszawa.

Dwukolorowy sernik na zimno z truskawkami

sernik na zimno z truskawkami, przepis na sernik na zimno, dwukolorowy sernik na zimno, warstwowy sernik na zimno

 3 serki homogenizowane po 250 gram
galaretka zielona o smaku agrestowym
3 galaretki czerwone o smaku truskawkowym
2 łyżeczki żelatyny
około 500 gram truskawek
wrząca woda
Galaretkę zieloną i jedną czerwoną rozpuścić w oddzielnych miseczkach, dodając do każdej 500 ml wrzącej wody i po jednej łyżeczce żelatyny.
Zostawić galaretki do ostudzenia.
Serki przełożyć do innej miski, podzielić masę na pół.
Jedną część serków dodać do ostygniętej zielonej galaretki, drugą część do galaretki czerwonej.
Lekko tężejącą czerwoną serkową masę przełożyć do tortownicy ( średnica 21cm) i wstawić do lodówki, aby stężała jeszcze bardziej.
Wyjąć tortownicę dolać zieloną masę serkową i zostawić w lodówce do stężenia.
Pozostałe dwie galaretki czerwone rozpuścić w litrze wrzącej wody, ostudzić.
Na serniku ułożyć truskawki bez szypułek (większe przekroić na pół) i zalać ostudzoną, tężejącą galaretką.
Zostawić do stężenia i przetrzymywać w lodówce.
sernik na zimno z truskawkami, przepis na sernik na zimno, dwukolorowy sernik na zimno, warstwowy sernik na zimno
Wersję klasyczną tego sernika na zimno znajdziecie tutaj – klik.

12 Replies to “Dwukolorowy sernik na zimno z truskawkami”

  1. Jola8000 says: 26 lipca 2013 at 11:55

    Świetnie wygląda i na pewno też tak smakuje

  2. favcook says: 26 lipca 2013 at 12:07

    Uwielbiam takie piankowe ciasta! :)))

  3. Justyna Bąk says: 26 lipca 2013 at 14:16

    pysznie wygląda:) bardzo lubię latem tale lekkie słodkości:)

  4. Jagoda S says: 26 lipca 2013 at 16:25

    moje ulubione 🙂 !!

  5. Malwinka says: 26 lipca 2013 at 17:05

    Pycha! Lubię bardzo 🙂

  6. kuchcikOla says: 26 lipca 2013 at 17:40

    sernik mojego dzieciństwa <33

  7. Paulina Kwiatkowska says: 26 lipca 2013 at 18:27

    Ale cudo 😉 Nic tylko jeść 😉

  8. Jey says: 26 lipca 2013 at 18:41

    wygląda bardzo smacznie! sama wolę serniki na ciepło, pieczone, ale nie pogardziłabym i takim 🙂

  9. Beatrice says: 26 lipca 2013 at 21:02

    Cudownie wygląda, bardzo lekko i smacznie. Takie desery na lato są idealne 🙂

  10. Anonimowy says: 31 lipca 2013 at 06:25

    mogę wiedzieć skąd talerzyk? pzdr, Ada

  11. Anonimowy says: 24 maja 2014 at 10:25

    czy ten galaretkowy serek miksowalas moze przed wylaniem na blaszke? bo moj mocniej zastygl i porobily sie takie grudki i teraz nie wiem czy ten sernik bedzie wygladal tak gladko jak Twoj

    1. Dusia says: 25 maja 2014 at 09:27

      hmm po wlaniu serka do galaretki robią się grudki, które można zmiksować lub użyć trzepaczki – po włożeniu do lodówki żadne grudki mi się nie robiły nigdy. może to kwestia serka? ja używam zawsze maćkowy

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.