Nietypowy, zaskakujący – cytrynowy dżem z cukinii. Zapewniam, że jest smaczny. Posiłkowałam się dwoma przepisami: klik i klik. Koniecznie spróbujcie przepis na dżem z cukinii.
Cytrynowy dżem z cukinii
dżem z cukinii, konfitura z cukinii, dżem cukiniowy

2,5 – 3 kg obranej i wypestkowanej żółtej cukinii
pół szklanki wody
pół kg cukru
galaretka cytrynowa
2 cytryny
ewentualnie: łyżeczka kwasku cytrynowego
Cukinię pokroić w drobną kostkę, wrzucić do garnka z grubym dnem i dolać wodę.
Po około 40 minutach cukinia powinna zmięknąć i wtedy zmiksować ją na gładko przy użyciu blendera.
Dodać cukier i galaretkę, wymieszać.
Z jednej cytryny zetrzeć skórkę do garnka, a z dwóch wycisnąć sok i wymieszać zawartość garnka.
Gotować całość jeszcze około godziny – jeśli nie będzie miało pożądanej przez Was konsystencji można dodać jeszcze jedną galaretkę cytrynową i zagotować.
Gorący dżem nakładać do wyparzonych i suchych słoiczków.
Po ostudzeniu pasteryzować przez 15 minut.
dżem z cukinii, konfitura z cukinii, dżem cukiniowy

9 Replies to “Dżem z cukinii”

  1. Paweł says: 15 września 2014 at 10:17

    Przepis osobiście wypróbowany, wychodzi świetnie 😉

    1. Dusia says: 15 września 2014 at 10:49

      Cieszę się, że nawet mężczyznom smakuje 🙂

  2. Monika Dąbrowska says: 15 września 2014 at 10:18

    Bardzo ciekawi mnie smak tego dżemu 🙂

  3. Kuchnia Ilony says: 15 września 2014 at 10:18

    Wygląda smakowicie, muszę się zabrać za niego 🙂

  4. Aldonka says: 15 września 2014 at 15:53

    Co za świetny pomysł z tym dżemem z cukini. Mam ich sporo ostatnio zrobiłam z nich ketchup 🙂 zostało mi jeszcze kilka zatem wykorzystam je do zrobienia tego dżemu. Dzięki za przepis:)

  5. Jakub Pol says: 15 września 2014 at 19:03

    musi być bardzo dobry więc muszę spróbować 🙂
    A ja zapraszam na mojego nowego bloga:http://przepisy-pl.blogspot.com/

  6. judik says: 17 września 2014 at 16:35

    Dżem z cukinii? Nigdy jeszcze nie próbowałam, ale wygląda bardzo smacznie!! 🙂

  7. Anonimowy says: 5 sierpnia 2018 at 19:50

    Witam pięknie, proszę o uściślenie czy na pewno gotujemy po dodaniu galaretki.Zwykle rozprowadza się ją na gorąco.Mam sporo cukinii i ochotę na taki dżemik 🙂

    1. Dusia says: 5 sierpnia 2018 at 20:37

      tak to trwa chwilkę

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.