Nietypowy, zaskakujący – cytrynowy dżem z cukinii. Zapewniam, że jest smaczny. Posiłkowałam się dwoma przepisami: klik i klik. Koniecznie spróbujcie przepis na dżem z cukinii.
Cytrynowy dżem z cukinii
2,5 – 3 kg obranej i wypestkowanej żółtej cukinii
pół szklanki wody
pół kg cukru
galaretka cytrynowa
2 cytryny
ewentualnie: łyżeczka kwasku cytrynowego
Cukinię pokroić w drobną kostkę, wrzucić do garnka z grubym dnem i dolać wodę.
Po około 40 minutach cukinia powinna zmięknąć i wtedy zmiksować ją na gładko przy użyciu blendera.
Dodać cukier i galaretkę, wymieszać.
Z jednej cytryny zetrzeć skórkę do garnka, a z dwóch wycisnąć sok i wymieszać zawartość garnka.
Gotować całość jeszcze około godziny – jeśli nie będzie miało pożądanej przez Was konsystencji można dodać jeszcze jedną galaretkę cytrynową i zagotować.
Gorący dżem nakładać do wyparzonych i suchych słoiczków.
Po ostudzeniu pasteryzować przez 15 minut.
Przepis osobiście wypróbowany, wychodzi świetnie 😉
Cieszę się, że nawet mężczyznom smakuje 🙂
Bardzo ciekawi mnie smak tego dżemu 🙂
Wygląda smakowicie, muszę się zabrać za niego 🙂
Co za świetny pomysł z tym dżemem z cukini. Mam ich sporo ostatnio zrobiłam z nich ketchup 🙂 zostało mi jeszcze kilka zatem wykorzystam je do zrobienia tego dżemu. Dzięki za przepis:)
musi być bardzo dobry więc muszę spróbować 🙂
A ja zapraszam na mojego nowego bloga:http://przepisy-pl.blogspot.com/
Dżem z cukinii? Nigdy jeszcze nie próbowałam, ale wygląda bardzo smacznie!! 🙂
Witam pięknie, proszę o uściślenie czy na pewno gotujemy po dodaniu galaretki.Zwykle rozprowadza się ją na gorąco.Mam sporo cukinii i ochotę na taki dżemik 🙂
tak to trwa chwilkę