Mini pączusie
2 serki homogenizowane po 250g.
3 jajka
2 łyżki śmietany 18%
3 łyżki cukru
5szklanek mąki (trzeba dodać tyle, żeby za mocno się nie kleiło)
1 łyżeczka sody
1 opakowanie cukru waniliowego
Wszystkie składniki zagnieść na miękkie, mało klejące się ciasto.
Stolnicę obsypać mąką, wyłożyć ciasto i formować kuleczki na pączusie.
Smażyć w głębokim tłuszczu z obu stron aż do mocniejszego zarumienienia (inaczej będą surowe w środku).
Gotowe odsączyć na papierowym ręczniku i posypać cukrem pudrem.
i takim też bym nie pogardziła.
Zjadłabym chętnie. Jednego, dwa, trzy… 🙂
Jak ja lubię pączki w wersji mini! 🙂 Czasem nie mam ochoty na marmoladowe nadzienie – wtedy jem takie 🙂 Uściski!
Duś,
jak u Ciebie słodko.
a u mnie nie było ani jednego pączka!
fajniutkie. u mnie będzie jutro tłusta sobota 🙂
Pączki z serem bardzo mnie intrygują, a jeszcze homogenizowanym…
W przyszłym roku.