image_pdfPDFimage_printWydrukuj
Ekologia spod strzechy to rodzinny interes prowadzony przez rodzinę Siadaków z Lubicza Dolnego, którzy zajmują się wyrobem oryginalnych i ekologicznych produktów. Pan Józef został nagrodzony pierwszym miejscem na Festiwalu w Grucznie 2013 w kategorii przetwory owocowe i warzywne. Pierwszym produktem, którym zasłynęli i który dalej cieszy się ogromnym powodzeniem jest Przysmak Chrzanowy – jego receptura była opracowywana przez 7 miesięcy! Jakie jeszcze pyszności wytwarzają i co jakich potraw można je dodawać? Czytaj dalej.

Pan Józef ze swoimi produktami pojawia się na eko targach i festiwalach. Miałam przyjemność poznać osobiście Pana Józefa na targach w Łodzi, a jeszcze wcześniej poznać Jego produkty na Darach Ziemi w Gdyni

Dzisiaj Ekologia spod strzechy to naprawdę bogaty zbiór ciekawych produktów, oprócz słynnego przysmaku chrzanowego są to np.:
– musztarda piernikowa
– chrzan z czerwoną mirabelką
– chrzan z gruszką i mirabelką
– galaretka różano-porzeczkowa
– fantazja owocowo-warzywna
– ocet z kwiatów czarnego bzu
– ocet z malin
– ocet jałowcowo-sosnowy
– chrzan bursztyn z mirabelką
– chrzan rubinowy z czerwoną porzeczką
– syrop z płatków róży
– malina na ostro.

Co najistotniejsze – wszystkie te przetwory są naturalne, ekologiczne i tradycyjne, a ponad to zaskakują pozytywnie smakami. Smakowe octy przechodzą naturalną fermentację, nie jest to po prostu ocet, do którego wrzuca się jakiś składnik i nabiera zapachu. 

Większość otrzymanych produktów przetestowałam na sobie, ale także na rodzinie i możemy stwierdzić, że produkty są najwyższej jakości, przygotowywane i opracowane z dużą dokładnością i idealnie sprawdzają się, jako dodatki do różnych dań. 
Produkt, który najbardziej mnie zachwycił i został moim ulubionym to oczywiście przysmak chrzanowy, w skład którego wchodzi chrzan, miód, ocet jabłkowy, kurkuma i przyprawy. Całość jest idealna po prostu! I do tego ten kolorek. Wspaniale sprawdził się, jako dodatek do pieczonych mięs, na zdjęciu z rolowanym schabem ze szpinakiem. 

Musztarda piernikowa przygotowywana jest z oryginalnej toruńskiej receptury z XVII w. Przygotowywana jest w dwóch wersjach: z gorczycą całą i mieloną. Musztarda pachnie, jak dojrzewający piernik. Nie jesteśmy w domu zwolennikami pierników, ale ta musztarda świetnie sprawdza się w towarzystwie serów (np. grzanka z gruszką i camembertem doprawiona tą musztardą na zdjęciu). Ta staropolska musztarda przypadnie do gustu fanom korzennych smaków.

Bardzo polubiłam się z chrzanem rubinowym – chrzan, który zyskał pyszny aromat czerwonych porzeczek i słodko-kwaśny smak mogłabym jeść nawet łyżeczką 🙂 – po raz pierwszy doprawiłam nim surówkę z marchewki i jabłuszka, a chrzan przyjemnie podkręcił smak. 

Zaintrygował mnie ocet jałowcowo-sosnowy, jego aromat pachnie lasem i myślę, że świetnie nada się do dziczyzny, a ja podkręciłam nim smak sosu żeberek duszonych, dodatkowo ocet powoduje kruszenie mięsa i sprawdzi się też w marynatach. Każdy ze składników octu: jałowiec, sosnę i rozmaryn poddaje się oddzielnej fermentacji, które na koniec się łączy. Podobno nadaje się też świetnie do czerwonego barszczu. 
Dosyć nowym produktem jest Fantazja owocowo-warzywna z nutą pikanterii i dla mnie jakby cynamonu, która składa się z dyni, śliwki, jabłka i pieprzu cayenne. Podałam ją z dodatkiem duszonej karkówki w liściach selera i lubczyku. Tak myślę, że najbardziej będzie pasować do delikatnej piersi z kurczaka.

Chrzan Bursztynowy z mirabelką przypominał mi nieco przysmak chrzanowy, ale faktycznie wyróżnia się mirabelką, którą bardzo lubię na słodko. Przygotowałam z użyciem tego chrzanu śledzie w sosie chrzanowym, na śmietanie z jabłkami. Bursztyn i śledzie to dobre morskie połączenie :).

Reszta słoiczków czeka na skosztowanie, nie wykluczam, że podzielę się swoimi wrażeniami również. Wszystkie przepisy z tego wpisu pojawiają się na blogu niebawem. 
Produkty z Ekologii spod strzechy dostępne są w sklepiku przy ul. Jesionowej 8 w Lubiczu koło Torunia. Warto też przeglądać fanpage, aby dowiedzieć się, gdzie aktualnie ze swoimi produktami wystawia się przetwórstwo. [jeśli produkty są dostępne w Trójmieście dodam tą informację, jak sprawdzę].
Dziękuję Panu Józefowi i Jego rodzinie za to, że podzielili się ze mną swoimi skarbami 🙂

7 Replies to “Ekologia spod strzechy”

  1. aldia arcadia says: 8 marca 2015 at 17:58

    Lubię takie naturalne produkty rodzinnych firm! Jak mogę, to wspieram i smakuje w nich 🙂
    Najlepszego Dusiu z okazji Dnia Kobiet.

    1. Dusia says: 8 marca 2015 at 18:09

      Ja podobnie, miody mam ulubione z rodzinnej pasieki, podobnie słodkie konfitury, a teraz dołączyły do nich warzywne przetwory 🙂 Dziękuję za życzenia 🙂

  2. *Nataleczka* says: 8 marca 2015 at 20:24

    O matko jakie wspaniale smakołyki. Sama chetnie bym takie wypróbowała na blogu 🙂

    1. Dusia says: 8 marca 2015 at 20:50

      Każdy chciałby te skarby móc przetestować, a ja czuję się zaszczycona 🙂

  3. Anonimowy says: 8 marca 2015 at 20:36

    szkoda, że nie prowadzą sprzedaży internetowej 🙁

    1. Dusia says: 8 marca 2015 at 20:51

      fakt 🙁 a jakie miasto Cię interesuje? może akurat w jakimś sklepiku są te produkty w sprzedaży

  4. Aleksandra Kuźbida says: 9 marca 2015 at 18:13

    myślę, że musztarda piernikowa na dobre podbiłaby moje serce 🙂

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.