image_pdfPDFimage_printWydrukuj
Eton mess to deser, który chyba zapoczątkowała Nigella i od kilku lat obiecywałam go zrobić. Kiedy przygotowałam bezę pavlovą postanowiłam przygotować też małe beziki, które wykorzystałam właśnie do tego deseru. Jest w nim wszystko, co najlepsze, czyli słodki bałagan – truskawki, beza i kremówka. Wszystkie przepisy z truskawkami tu. 
Eton mess

100-200 g truskawek
około 10 małych bezików
100 ml śmietanki kremówki 36%
łyżka cukru pudru
50 g mascarpone
świeża mięta
Kremówkę ubić na sztywno z łyżką cukru pudru, pod koniec wmieszać mascarpone. 
Połowę truskawek rozgnieść widelcem tak by puściły sok, a drugą połowę przekroić na pół.
Rozkładać w pucharkach lub kieliszkach deser według kolejności: rozgniecione truskawki, bita śmietana, pokruszone beziki, truskawki, bita śmietana i beziki. 
Ozdobić miętą.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.