Figi urzekają mnie tym, że przygotowanie smacznego dania z nimi zajmuje dosłownie chwilkę. Dzisiaj zapraszam na figi karmelizowane w miodzie podane na jogurcie greckim z nutą rozmarynu. 
Figi karmelizowane w miodzie na jogurcie grecki
figa
jogurt grecki
miód
łyżka masła
rozmaryn
płatki kokosowe/orzechy włoskie
Jogurt wymieszać z miodem (ilość jaką lubisz) i przełożyć do naczynia.
Figę przekroić na 4 cząstki, ale nie nacinać do końca.
Na patelni rozgrzać miód z masłem,  dodać małą gałązkę rozmarynu i wrzucić figę.
Mieszać 2-3 minuty razem aż miód zacznie się karmelizować wokół figi.
Przełożyć figi z sosem na jogurt.
Dodać płatki kokosowe i/lub orzeszki. 
W środek figi można dodatkowo nałożyć jeszcze jogurt.




 
							
Jogurt z miodem uwielbiam, ale jednak ten polski greckiemu nigdy nie dorówna (zapewne ze względu na charakterystyczne dla danego regionu kultury bakterii). Tak samo figi kupowane w Polsce dla mnie smaku nie mają, choć podejrzewam, że z takich karmelizowanych jakieś miłe nuty smakowe wydobyć można 😉
Wystarczy wybrać się do lepszego sklepu i kupić sprowadzany jogurt prosto z Grecji 🙂 a figi są kapryśne jak kobiety raz lepsze raz gorsze, ale faktycznie duszone czy karmelizowane smakują lepiej.