image_pdfPDFimage_printWydrukuj
Figi urzekają mnie tym, że przygotowanie smacznego dania z nimi zajmuje dosłownie chwilkę. Dzisiaj zapraszam na figi karmelizowane w miodzie podane na jogurcie greckim z nutą rozmarynu. 
Figi karmelizowane w miodzie na jogurcie grecki
figi karmelizowane w miodzie, figi z miodem, figi z jogurtem greckim, przepisy na figi, przepisy z figami

figa
jogurt grecki
miód
łyżka masła
rozmaryn
płatki kokosowe/orzechy włoskie
Jogurt wymieszać z miodem (ilość jaką lubisz) i przełożyć do naczynia.
Figę przekroić na 4 cząstki, ale nie nacinać do końca.
Na patelni rozgrzać miód z masłem,  dodać małą gałązkę rozmarynu i wrzucić figę.
Mieszać 2-3 minuty razem aż miód zacznie się karmelizować wokół figi.
Przełożyć figi z sosem na jogurt.
Dodać płatki kokosowe i/lub orzeszki. 
W środek figi można dodatkowo nałożyć jeszcze jogurt.
figi karmelizowane w miodzie, figi z miodem, figi z jogurtem greckim, przepisy na figi, przepisy z figami
figi karmelizowane w miodzie, figi z miodem, figi z jogurtem greckim, przepisy na figi, przepisy z figami

2 Replies to “Figi karmelizowane w miodzie na jogurcie greckim”

  1. Kubełek Smakowy says: 2 października 2014 at 19:57

    Jogurt z miodem uwielbiam, ale jednak ten polski greckiemu nigdy nie dorówna (zapewne ze względu na charakterystyczne dla danego regionu kultury bakterii). Tak samo figi kupowane w Polsce dla mnie smaku nie mają, choć podejrzewam, że z takich karmelizowanych jakieś miłe nuty smakowe wydobyć można 😉

    1. Dusia says: 3 października 2014 at 07:42

      Wystarczy wybrać się do lepszego sklepu i kupić sprowadzany jogurt prosto z Grecji 🙂 a figi są kapryśne jak kobiety raz lepsze raz gorsze, ale faktycznie duszone czy karmelizowane smakują lepiej.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.