Bataty, czyli słodkie ziemniaki odznaczają się wysoką wartością odżywczą. Zawierają sporo węglowodanów, w tym skrobię, witaminy B, C oraz b-karoten, który jest antyoksydantem. Ich wartość kaloryczna to 105 kcal / 100 g.
Pieczone frytki z batatów
2 duże bataty
łyżka oliwy
sól morska, świeżo mielony kolorowy pieprz
kilka listków rozmarynu
Piekarnik rozgrzać do 200 st.C.
Bataty pokroić na frytki, włożyć do miski dodać oliwę, sól morską i kolorowy pieprz, wymieszać.
Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Dodać kilka listków rozmarynu.
Zapiekać w 200 st.C. na termoobiegu przez 20 minut, można jeszcze 5 minut spróbować podpiec je na opcji grilla.
smakowicie ;))
Jestem bardzo ciekawa jak smakują bataty 🙂
no no wygląda bardzo smakowicie Musze spróbować tego przepisu 🙂
przepisy-iwony.blogspot.com
Właśnie zobaczyłam część swojej kolacji 😉 Osobiście jeszcze bardzo lubię frytki z buraków 🙂
wygląda powiedziałabym… egzotycznie! pomyślałam, że do maźnięcia jak to frytkami pasuje dressing 1000 wysp Develey! aż skusze się i przy weekendzie zabiorę się za Twoje frytasy 😀