Hasło „gastro news” przeniosło się już na całą Polskę, co mnie bardzo cieszy. My skupiamy się jednak na naszym nie tak małym trójmiejskim świecie. Zajrzyjcie po otwarcia, zamknięcia, sukcesy naszych szefów kuchni i całą resztę.
Spis treści
Gastro newsy z Trójmiasta #4
Przeżyliśmy prawdziwy szał na rogale marcińskie – kto wiódł prym? Dla każdego ktoś inny :). Zapraszam Was do dyskusji gastro na mojej grupie – zaraz będzie nas 40 tysięcy!
Gorące otwarcia
Palec do budki 2.0 otworzył się w Gdańsku przy ul. Hemara 13. Lokal ma imponujące wnętrze, a jeśli menu będzie tak pyszne jak w pierwszym lokalu to będzie to naprawdę hot miejscówka.

Cartel Mexican Streetfood otworzył swój drugi lokal w Gdańsku Piecki-Migowo przy ul. Lema 2/7. Jest tu zdecydowanie więcej przestrzeni niż na Zaspie, a klimat ma być delikatniejszy ;). Będą talerzyki, koktajle i śniadania!

Przystanek – Crêpes & Wine już nie tylko w Pruszczu Gdańskim. Teraz kuszą swoimi croissantami i crepes na Garnizonie przy ul. Słonimskiego 8/U1.

Gyozilla wkroczyła do Gdyni! Z garów leci dym przy ul. Mściwoja 9. Kto nie zna ich ramenu ten gapa.

Gorzkie zamknięcia
Pożegnaliśmy się z:
- Bulaj – zniknął po 19 latach działalności…
- Szczęśliwego Nowego Jorku Cafe & Pub – po 10 latach…
- Hot Bear Fusion Hot-Dogs
- Zielone Drzwi.
Rafał Koziorzemski wygrywa prestiżowy konkurs
Szef kuchni sopockiej restauracji Fisherman zdobywa 1. miejsce w międzynarodowym konkursie dla szefów kuchni Les Chefs En Or. Zadanie konkursowe polegało na stworzeniu dania z kurczaka z wolnego wybiegu oraz z tajemniczych składników (koszyk niespodzianka), o których szefowie dowiadują się na dobę przed finałem. Nasz uzdolniony trójmiejski szef kuchni przygotował danie, które często jadał w domu, choć zaserwował je w nowym wydaniu. Jury otrzymało: lody z mizerii oraz kurczaka faszerowanego zmielonymi udkami i grzybami, a jako amuse bouche wątrobiankę z czerwoną porzeczką.

Jedzenie przez pomaganie?
Byłam na kolacji charytatywnej z Kucharze Pomagają w zeszłym roku i to było fenomenalne przyjęcie.

Okonomiyaki spod lady w Enoki
Przez cały listopad dostaniecie w Enoki to poszukiwane w Trójmieście japońskie danie, u nich z dodatkiem: kapusty białej, marchwi, boczniaka królewskiego, szczypiorku, imbiru, czosnku i mielonego seitanu. 10% ze sprzedaży okonomiyaki przekazane będzie na realizację programu Odważni wygrywają (na rzecz profilaktyki raka jądra).

Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie?
Aktualnie padają pytania „gdzie zjem dobrą zupę grzybową” oraz gdzie „zjem burgera a’la Drwal z Maca”. Może warto umieścić takie dania w Twoim menu?
Trwają poszukiwania lokali na Wigilie pracownicze oraz cateringu na Wigilie – macie możliwość na grupie gdzie zjeść w Trójmieście zaprezentować swoje oferty.
Czekamy na…
Oferty Sylwestrowe! Gdzie na bal? Kto będzie miał zestawy przekąsek do domu?