Mamy sezon na dynię, a zaraz Halloween. Zachęcam do przygotowania tego prostego chleba dyniowego w kształcie dyni. Możecie to pieczywo zrobić nawet jeśli nie macie puree z dyni, po prostu je pomińcie wtedy. Załączam filmik krok po kroku.
Chleb dyniowy
składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 400 ml ciepłej wody
- 20 g drożdży świeżych
- szklanka puree z dyni
- łyżeczka cukru
- łyżeczka soli
- 3 łyżki pestek dyni
Zaczynamy przygotowania wieczorem, aby rano upiec chleb. W miseczce rozpuścić w ciepłej wodzie rozkruszone drożdże – mieszam trzepaczką. Dodać cukier, a następnie mąkę i sól oraz pestki i puree z dyni. Całość wymieszać łyżką lub zagnieść przy pomocy miksera.. Ciasto jest dosyć klejące i takie rozlewające. Miskę przykryć siatką, nie całkiem szczelnie i włożyć na kilkanaście godzin do lodówki (po prostu na całą noc).
Rano chwilę przed pieczeniem wyciągnąć miskę z lodówki. Piekarnik nastawić na 230 st.C i nagrzewać go z garnkiem żeliwnym w środku. W tym czasie ciasto na chleb przerzucić na stolnicę/blat/deskę/matę silikonową wysypaną mąką i chleb składać kilka razy jak kopertę czy podobnie jak bułeczki się składa. Następnie rozłożyć kilka sznurków jak na filmie (zobacz), położyć na ich środku (łączeniu) ciasto na chleb i związać wszystkie sznurki na górze – nadamy w tym miejscu kształt. Warto zostawić sznurkom trochę luzu, bo chleb rośnie.
Kiedy piekarnik się nagrzeje, zdjąć pokrywkę garnka i przerzucić chleb garnka na papierze do pieczenia Zakryć pokrywką chleb i piec przez 40 minut. Następnie zdjąć pokrywkę i zrumienić chleb przez 10 minut jeszcze. Po tym czasie chleb wyjąć z garnka, przełożyć najlepiej na kratkę i dać mu odpocząć minimum 40 minut. Ja z jeszcze ciepłego zdejmowałam sznurki.
Najlepszy jest jeszcze na ciepło wiadomo, ale na drugi dzień też dobrze smakuje, jeśli przechowacie go owiniętego w ściereczkę w chlebaku.