Gofry piernikowe – cudownie pachną, są chrupiące i smakują miodem, przypominają święta i nadadzą się na zimową osłodę. Jeśli wolicie klasyczne przepisy to skorzystajcie z tego: przepis na chrupiące gofry.
Gofry piernikowe
2 szklanki mąki
2 szklanki mleka
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 szklanki oleju
3 łyżki miodu płynnego
2 jajka
1 łyżeczka domowej przyprawy korzennej
bita śmietana
kandyzowana skórka pomarańczowa
Składniki na ciasto zmiksować ze sobą, odstawić ciasto na min, 15 minut.
Rozgrzać gofrownicę, nakładać ciasto, równomiernie rozsmarować i smażyć po kilka minut.
Uchylić gofrownicę i jeszcze 30 sekund smażyć, przełożyć na kratkę do ciasteczek – wtedy gofry pozostaną chrupiące, jeśli będziemy kłaść jedne na drugich to się zaparzą.
Przed podaniem nałożyć bitą śmietaną i posypać skórką pomarańczową.
Przepiękne zdjęcia! 🙂
Gofry wyglądają idealnie!
…..i jeszcze 30 minut smażyć?nie za długo,może miało być 3 min?
Basia
30 sekund, już poprawiam 🙂 dziękuję
Oj chciałabym mieć gofrownicę 🙂 Byłyby takie pyszne śniadanka!
Na Święta dostałam gofrownicę, więc teraz szukam inspiracji 🙂 Twoje piernikowe przygotuję z pewnością 🙂
Mogliby takie podawać w restauracjach:) alternatywa do letnich budek:)