We wstępie postu chciałabym Wam dzisiaj zaprezentować najlepszą gofrownicę dostępną na rynku – mowa o gofrownicach z firmy Dezal. Są one profesjonalne, używane w gastronomii, ale także idealnie sprawdzają się w domu. Wybrałam model 301 ze stali nierdzewnej z grubą kratką. Płyty nagrzewają się bardzo szybko do temp. 195 st. C. i dosłownie w ciągu 2-3 minuty po nalaniu ciasta gofry są gotowe. We wpisie prosty i dobry przepis na chrupiące gofry. Niedługo kolejne ciekawsze przepisy :).
Przepis na chrupiące gofry
przepis na 12 sztuk
2 szklanki mąki
2 szklanki mleka
łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 szklanki oleju lub oliwy
3 łyżki cukru pudru
2 jajka
Oddzielić białka od żółtek.
Mąkę zmiksować z żółtkami, mlekiem, proszkiem, olejem (lub oliwą) i cukrem pudrem.
Białka ubić na sztywną pianę.
Dodawać pianę do ciasta i zmiksować krótko na wolnych obrotach.
Ciasto nalewać do gofrownicy – przed pierwszą partią warto delikatnie pędzelkiem silikonowym nasmarować kratki olejem.
Piec gofry przez 2-3 minuty na rumiano.
Jeśli szukacie idealnej gofrownicy to zajrzyjcie tutaj – klik. Wcześniej sama miałam serduszkową gofrownicę i ta jest zdecydowania warta swojej ceny.
Sprawdzę dziś przepis 🙂
muszę w końcu kupić gofrownicę, poprzednia nie dopiekała mi ciasta, w środku gofry były surowe. Nie wiesz w jakiej cenie jest ta gofrownica? nie mogę zleźć takiej informacji na stronie, która podałaś:)
koło 200 zł na stronie jest podane gdzie mozna ją kupić i ewentualnie allegro. surowe w środku nie są nawet jesli za mocno posmarowałam olejem kratki to były jasne ale upieczone 🙂
uwielbiam gofry <3
Cudnie wyglądają Twoje gofry Dusiu!:)
uwielbiam gofry i też używam gofrownicy Dezal – jak dla mnie gofrownica idealna,miałam wcześniej dwie innych firm,ale do niczego się nie nadawały,gofry były jak gumowate naleśniki;ta z Dezala ma moc i gofry są jak trzeba:)
fajny przepis podałaś i piękne Ci wyszły:)
basia
Moja aktualna gofrownica pomału umiera i ostatnio rozważałam Dezala, ale jak na razie dla mnie zbyt drogi… Niemniej jednak gofry wyszły Ci idealne. :>
do spryskiwania gofrownicy czy patelni polecam atomizery do oliwy/oleju, zostawiają tylko równomierną mgiełkę oleju więc nie ma obawy, że coś wyjdzie za tłusto
Witaj:)
Nominowałem twojego bloga do Libster Blog Award 2014.
Więcej informacji http://gotujebochce.blogspot.com/2014/03/liebster-blog-award-2014.html
Zapraszam do zabawy 😉
uwielbiam gofry z wszystkim 🙂 a na widok Twoich aż chce się jeść 🙂
Dobry przepis, gofry wyszły idealne chrupiące.